<
>

Het miljoenenspel rond Stefan de Vrij

Stefan de Vrij stond vrijdag recht tegenover het gerenommeerde zaakwaarnemersbureau Sports Entertainment Group. Hij eiste 10 miljoen euro van zijn voormalige belangenbehartigers. Maar waarom eigenlijk? Een verhaal over vermeend dubbelspel in de achterkamertjes van het internationale topvoetbal.

Wat is er aan de hand?

De 30-jarige De Vrij spande begin dit jaar een strafzaak aan tegen SEG, het spelersmakelaarskantoor dat hem vanaf zijn zestiende tot na de transfer van Lazio Roma naar Inter begeleidde. Hij eist grofweg 10 miljoen euro van het bureau, dat volgens hem een vies spelletje heeft gespeeld.

Vies spelletje? Wat dan?

De eerste geluiden hierover kwamen vorig jaar naar buiten in een uitgebreid artikel van Follow The Money. Daarna kwamen ook andere media met smeuïge verhalen, ingestoken door het kamp-De Vrij. Alles is terug te voeren op diens transfervrije overstap van Lazio naar zijn huidige club Internazionale in 2018. SEG trad daarbij volgens de papieren op als belangenbehartiger van Inter en dus niet van De Vrij. Het managementbureau stelt dat De Vrij daarvan op de hoogte was, hijzelf stelt van niet. Hoe dan ook, vaststaat dat De Vrij na de onderhandelingen tussen alle betrokken partijen een contract bij Inter ondertekende waarmee hij in vijf jaar tijd 37,54 miljoen euro (bruto) kon gaan verdienen.

Tot zover nog niet veel aan de hand, toch?

Klopt. Maar in mei vorig jaar bracht Follow The Money informatie naar buiten waaruit zou blijken dat SEG tijdens de onderhandelingen onder één hoedje heeft gespeeld met Inter, ten koste van de speler. Volgens Follow The Money zou uit vertrouwelijke documenten blijken dat SEG als ‘bemiddelaar’ een commissie van 7,5 miljoen euro heeft opgestreken en ook nog een doorkooppercentage van 7,5% heeft afgedongen. Daarbij kwam ook nog eens twee miljoen euro als De Vrij zijn contract zou uitdienen bij de Milanezen. De 7,5 miljoen euro zou alleen worden uitgekeerd als De Vrij volgens het te sluiten contract in vijf jaar tijd minder dan 50 miljoen euro zou gaan verdienen. Vanwege deze geheime afspraak zou SEG niet het onderste uit de kan hebben gehaald voor De Vrij, met als doel er zelf beter van te worden. Bij SEG wordt dat keihard ontkend. De 37,54 miljoen euro waar De Vrij toentertijd voor tekende was het absolute maximum zegt het bedrijf.

Hoe reageerde SEG op de aanklacht van De Vrij?

Vol ongeloof. Volgens eigenaar Kees Vos, die De Vrij nog uitnodigde op zijn bruiloft op Ibiza, heeft zijn bureau niets onoorbaars gedaan. SEG spreekt van reputatieschade en liet in januari weten te broeden op een tegenclaim. Met andere woorden: SEG wil geen geld aan De Vrij betalen, het wil geld van hem zien. Vrijdag hield Vos het na afloop bij een kort statement. “Ik vond het fijn dat we eindelijk onze kant van het verhaal konden vertellen maar ik betreur het enorm dat we hier tegenover Stefan moesten zitten. Volgens mij had het ook met een goed gesprek gekund. Maar het is nou eenmaal niet zo gegaan. We zien de uitspraak met veel vertrouwen tegemoet.”

Kwam er tijdens de rechtszaak van vrijdag nog veel nieuwe informatie naar boven?

Uiteraard was er al veel bekend. Wel hoorde je veel details over de manier van zakendoen bij een megatransfer die de oren deden klapperen. Ook waren er mails die SEG en het kamp van De Vrij over-en-weer stuurde. Deze mails lieten volgens het kamp van De Vrij duidelijk zien dat De Vrij echt niet had kunnen weten dat SEG aan de kant van Inter stond. Naar deze mails werd het grootste deel van de zitting door het kamp van De Vrij aan gerefereerd. De Vrij, die vrijdag ook aanwezig was bij de rechtbank in Amsterdam, kwam zelf helaas niet voor de camera. Hij moest snel weer naar Milaan voor de wedstrijd van aankomend weekend tegen Sassuolo. Eén van de advocaten van De Vrij, meneer Van Voskuilen, gaf na afloop van de zitting wel aan dat De Vrij vertrouwen heeft in een goede afloop. "De Vrij heeft het gevoel dat de rechtbank het heel goed heeft voorbereid en dat de behandeling prima ging. Ikzelf vond de behandeling ook erg goed gaan. Laat het voor voetbalmakelaars en voor iedereen die voor iemand anders optreedt duidelijk zijn dat als het om grote belangen gaat, je van tevoren vast legt wat de verhoudingen zijn. Want dat is natuurlijk wat hier fout is gegaan."

Wie doet nu eigenlijk de zaken van De Vrij?

De Oranje-international laat zich tegenwoordig vertegenwoordigen door Mino Raiola, maar zowel Raiola zelf als zijn zakenpartner José Fortes Rodriguez was vrijdag niet aanwezig in de rechtbank. Zij staan dan ook buiten dit conflict.

Hoe gaat de zaak nu verder?

Op 6 april doet de rechter uitspraak en wordt bekend of SEG een fors bedrag aan De Vrij dient over te maken. En zo ja, hoe hoog dat bedrag zal zijn. Beide partijen kunnen daarna echter nog in beroep gaan. Wordt vervolgd dus!