<
>

Europa League-specialist Luuk de Jong heerst in de lucht

Barcelona-trainer Xavi benadrukte het deze week nog maar eens: op Luuk de Jong kan hij altijd een beroep doen. Xavi is onder de indruk van het werkethos van de Nederlander en prijst zich gelukkig met zijn dadendrang tijdens invalbeurten. De cijfers laten zien dat De Jong een echte supersub is.

De gevallen topclub treedt donderdag tegen Napoli aan op een podium waar het liever niet acteert. Een club met de statuur van Barcelona wordt automatisch tot het rijtje favorieten geschaard voor de eindzege in de Europa League. Met De Jong hebben de Catalanen een ervaringspecalist in huis als het gaat om het winnen van het toernooi. Als speler van Sevilla schreef de 31-jarige spits in 2020 geschiedenis door zijn ploeg met twee kopgoals de Europa League te bezorgen. Dat was nog nooit iemand anders gelukt.

“Hij is een geboren afmaker. Hij staat altijd op de juiste plek in het strafschopgebied. Hij kan goed op doel schieten en heeft oog voor de goal van de tegenstander. Als we hem nodig hebben, is hij er klaar voor. Daar twijfel ik niet over”, zei Xavi in aanloop naar de kraker tegen Napoli. Het zijn geen loze woorden van de trainer. De Jong kan uitstekende cijfers overleggen als invaller en kopspecialist.

Sinds zijn komst naar Barcelona heeft De Jong zich ontpopt tot beste kopper van de selectie. Geen enkele teamgenoot komt in de buurt van de kracht van De Jong in de lucht.

De Jong is ook nog eens de meest effectieve spits met het hoofd in La Liga. Hij heeft net als Juanmi van Real Betis en Luis Suarez drie kopdoelpunten achter zijn naam staan, maar had van dit trio daar de minste speelminuten voor nodig.

De komst van Pierre-Emerick Aubameyang en Ferran Torres zorgt ervoor dat het dringen is in de Barcelona-aanval. Xavi ziet in De Jong de ideale twaalfde man met specifieke kwaliteiten. Hij kan zich daarmee onderscheiden van zijn concurrenten.

Wat in het nadeel van De Jong spreekt, is dat hij het meest effectief is als invaller. Komt De Jong vanaf de bank het veld in, dan heeft hij 86 speelminuten nodig voor een doelpunt. Start hij in de basis, dan heeft De Jong ruim twee keer zoveel minuten nodig om het net te vinden, namelijk 182.

Het stempel van supersub komt daarmee niet uit de lucht vallen, want hij heeft van alle Barça-spelers ook nog eens de minste minuten nodig voor een doelpunt gezien over alle competities.

De Jong kwam in zijn carrière tot nu toe 41 keer binnen de lijnen tijdens een Europa League-duel, waarin hij goed was voor 15 doelpunten waarvan acht met het hoofd.

Data: SciSports

De wedstrijd in de tussenronde van de Europa League tussen FC Barcelona en Napoli is donderdag om 18:45 uur LIVE te zien op ESPN3.