<
>

Austria Wien-huurling Ohio: "Rapid gaat volle bak, dat krijg je als Vitesse niet elke week"

Van de in Wenen woonachtige Nederlanders hoopt niemand zo hard dat Vitesse donderdagavond van SK Rapid Wien wint als Noah Ohio. De spits van Austria Wien voetbalde vorig seizoen voor de club uit Arnhem en is bij de aartsrivaal van Rapid bezig aan een doorbraak in het seniorenvoetbal. “Het zal een leuke wedstrijd worden. Ik ga mijn steun van de bank geven, want Vitesse moet winnen”, aldus Ohio.

Op de vraag welke Nederlander in de jeugdopleidingen van Manchester United, Manchester City en RB Leipzig speelde én toch zijn debuut in de Eredivisie maakte, is maar één antwoord: Noah Ohio. De 19-jarige aanvaller verruilde Sportpark De Marken van FC Almere in 2015 voor Trafford Training Centre van United en timmert sindsdien aan de weg als doelpuntenmaker. “Het is snel gegaan. Ik heb veel geleerd en ik ben denk ik in de goede richting. Op deze manier ontwikkel ik me snel en hopelijk komen er meer mooie jaren uit”, zegt de huurling van RB Leipzig.

"Ik ben echt trots op Solomon Bonnah. Champions League-debuut gemaakt, Bundesliga-debuut gemaakt, Pokal-debuut gemaakt" Noah Ohio

Jongensboek
Zijn carrière leest tot zijn komst in Arnhem weg als het begin van een geweldig jongensboek. Van de amateurs naar de grootste clubs van de wereld. En toen verhuurde Leipzig de Almeerder vorig seizoen aan Vitesse. Bij het grote publiek was Ohio een grote onbekende, kenners voorspelden juist een grote toekomst. Dat hij met Armando Broja om een basisplaats kon vechten, meer talent had dan Zirkzee. Het liet de speler zelf onberoerd. En uiteindelijk bleek dat maar goed ook, want hoewel Ohio anderhalf jaar zou worden gehuurd, liet hij Arnhem na een half jaar achter zich. 26 speelminuten in 4 wedstrijden als invaller verder. Als open boek vertelt hij hoe dat kwam.

“Het was plan om anderhalf jaar daar te spelen”, zegt Ohio. “Maar ik had nog niet zoveel laten zien. Dus toen ben ik in de zomer met iedereen om tafel gaan zitten. Geen hard feelings. Iedereen was eerlijk met elkaar en ik wist dat het beter was om het ergens anders te gaan proberen. Nog een half jaar op de bank zitten had niet zoveel zin. Ook omdat Broja en Loïs Openda dat seizoen heel goed waren. Toen ik bij Vitesse kwam, was ik de eerste drie weken geblesseerd. Kon ik niet trainen. Vervolgens wonnen we zes wedstrijden niet. Toch heb ik mijn debuut gekregen, maar het was ook zwaar om mezelf in het team te brengen. De trainer kende me niet en ik kwam van het jeugdvoetbal. Ik snapte het wel.”

Geen wrok
Wrok koestert Ohio alles behalve. “Het was een leerzame periode. Mijn moeder heeft me geleerd dat je altijd het positieve mee moet nemen uit een slechte periode. Ik heb misschien niet zoveel gespeeld, maar ik heb wel mijn debuut mogen maken in het professionele voetbal daar. Met 18 jaar en 11 dagen mag niet iedereen zijn debuut maken in de Eredivisie. Ik kom uit Nederland. Nederland is mijn thuis. Dus het was speciaal voor mij. Ik kan niks slechts zeggen over Vitesse, want Johannes Spors en Thomas Letsch hebben me allemaal goed geholpen en ik heb nog steeds contact met ze. Ik kan er niks slechts over zeggen. Ik zal altijd dankbaar zijn naar Vitesse.”

"In het stadion van Rapid kunnen zo'n 30.000 fans. Ze gaan volle bak. Dat krijg je niet elke week in de Eredivisie." Noah Ohio

Een nieuw plan moest volgen. En hoewel zijn club als RasenBallsport Leizpig vrij vaak handelt met Red Bull Salzburg, was dat niet de club uit Oostenrijk in wie Ohio zijn nieuwe broodheer vond. “Austria Wien had me meteen gebeld toen bekend werd dat ik niet bij Vitesse bleef. Dat gaf direct een goed gevoel. Ik zocht naar een club die hetzelfde speelt als RB Leipzig. Een beetje zoals Vitesse ook speelt met twee spitsen, niet op de lange bal spelen en echt voetballen. Het was reëel om hier meer minuten maken. Ik zag voor mezelf meer kansen om bij Austria Wien doelpunten te maken dan bij Salzburg.”

En dus is Wenen zijn nieuwe thuis. Voor iemand van 19 jaar is Ohio vaak van land en stad gewisseld. Iets dat gaat wennen na zo’n lange periode. “Nu was het best makkelijk. Ik spreek ook vloeiend Duits nu. Ik voel me thuis hier. In Engeland was iedereen mee. Mijn ouders, zusjes. Dat was in Leipzig al niet meer, maar toen had ik mijn maatje Solomon Bonnah. Normaal kon ik hem elke dag pesten. Nu ben ik alleen, maar bellen we elke dag.”

Bonnah in Leipzig 1
In tegenstelling tot Ohio maakte Bonnah al wel zijn debuut in het eerste van Leipzig. “Ik ben echt trots op hem. Champions League-debuut gemaakt, Bundesliga-debuut gemaakt, Pokal-debuut gemaakt. Hij doet het ook echt heel goed en kan met het niveau mee. Bij Leipzig zijn veel mensen met hem bezig. Wanneer ze kansen aan talenten kunnen geven, geven ze die. ‘Solo’ is daar het voorbeeld van.”

Dat smaakt voor de aanvaller ook naar meer. Na een moeizaam begin in Oostenrijk, waarin corona een klap op zijn conditie gaf, werkte hij zich op tot steeds langere invalbeurten. In de winterstop kwam de krachtige aanvaller helemaal tot bloei met 7 goals in twee wedstrijden. Dat hij na de winter meteen in de basis stond, was daar een gevolg van. Wat volgde was een typische Ohio-goal. Op snelheid de diepte ingestuurd, een kapbeweging en een schot van afstand. Het bepaalde de eindstand tegen Altach en dus staat Austria na 19 speelrondes op 24 punten, precies evenveel als de aartsrivaal.

Voor Ohio, die eerder dit seizoen meer dan een uur meespeelde tegen Rapid, is het dus goed in te schatten of zijn voormalige ploeg kans maakt in Oostenrijk. “Zeker goede kansen. Het wordt anders dan Eredivisie-wedstrijden vanwege de sfeer. In het stadion van Rapid kunnen zo’n 30.000 fans. Ze gaan volle bak. Dat krijg je niet elke week in de Eredivisie. Het komt op iets anders neer. Het worden geen makkelijke wedstrijden, maar als Vitesse met met de juiste krachten speelt dan kunnen ze er een goed resultaat uit halen.”

Rapid defensief
Zeker gezien de huidige opmars van Vitesse in Europa, die ook op Ohio indruk heeft gemaakt. “Rapid is een defensieve ploeg. Ze hebben goede spelers met kwaliteiten. Maar het Vitesse-team is niet zoveel veranderd als dat wat ik ken. Al zij op hun topkwaliteiten spelen dan nemen ze een goed resultaat mee naar Arnhem. Ze moeten gewoon hun spel spelen. Ik ga zeker kijken. Ik denk niet dat ik naar het stadion ga. Dat zal niet goed uitkomen, maar op tv wel. Het zal een leuke wedstrijd worden en ik wens ze het allerbeste. Ik ga mijn steun van de bank geven. Het is een hele grote rivaliteit tussen Rapid en Austria. Dus Vitesse moet winnen.”

Zijn vrienden Danilho Doekhi, Riechedly Bazoer en Openda hebben hem nog niet om advies gevraagd, met hen heeft Ohio het over andere dingen. Vitesse lijkt voor hem een afgesloten hoofdstuk. Liever kijkt hij naar de toekomst, waar RB Leipzig altijd een stip op de horizon zal zijn. Vier goals in de Oostenrijkse Bundesliga houden misschien nog niet over, een vaste basisplek lijkt er in te zitten zolang de aanvaller blijft scoren. Een goede tweede seizoenshelft moet hem verder brengen in zijn carrière, want hoe hoog de Oostenrijkse bergen ook rijken, de top van Ohio zou hoger dan het Alpenland moeten liggen.