<
>

Waarom Sparta - Willem ll een heuse degradatiekraker is

Pro Shots

Aanstaande zondag staat er een heuse degradatiekraker op het programma, wanneer Sparta concurrent Willem II op het Kasteel ontvangt. Wie heeft de beste papieren om degradatie te ontlopen?

1. Welke aanval ontwaakt?

Er is een sterk argument te maken dat Sparta en Willem II de twee zwakst aanvallende ploegen van de Eredivisie zijn geweest dit seizoen. Als je naar de 'Expected Goals' kijkt, creëerde geen enkele club nog minder goede kansen dan de Rotterdammers en de Tilburgers.

Zowel Sparta als Willem ll komt na 21 speelrondes niet tot een gemiddeld kansentotaal van één Expect Goal per wedstrijd. Het feit dat Willem II na de 3-1 zege op RKC Waalwijk op een ‘veilige’ veertiende plek staat, is te danken aan de efficiëntie in de afronding en niet aan de consistentie van kansen die werden gecreëerd. Al zullen ze in Tilburg deze week vooral blij zijn dat de zege op RKC een reeks van 14 (!) officiële duels op rij zonder zege beëindigde.

Willem ll heeft in de winterstop de aanvalslinie een impuls gegeven. De nieuwelingen waren direct trefzeker. Thijs Oosting maakte er twee en Jizz Hornkamp wist één keer het net te vinden. Het moet nog blijken of de nieuwe aanwinsten voor goals blijven zorgen. Zo was Hornkamp dit seizoen verre van een veel scorende aanvaller. Met 5 goals in 18 wedstrijden was hij een modaal scorende spits in een doelpuntrijke competitie als de Keuken Kampioen Divisie.

Bij Sparta is het bij de nieuwelingen vooral hopen op een wederopstanding. Als gaandeweg het seizoen de versie van Adrián Dalmau uit zijn succesvolle seizoen voor Heracles in 2018/19 (waarin hij met 19 goals als derde eindigde op de topscorerslijst) opstaat, zijn de Rotterdammers spekkoper. In het dataprofiel is duidelijk te zien dat de Spanjaard een echte poacher, goaltjesdief is.

Als aanspeelpunt, meevoetballer of diepgaande sprinter voegt hij weinig toe aan het spel van zijn ploegen. In dat licht bezien is Dalmau het tegenovergestelde type spits dan de naar Antwerp vertrokken Emanuel Emegha, die nuttig was als teamspeler maar moeite had met scoren.

Maar misschien nog wel belangrijker voor het lijfsbehoud van Sparta is dat Younes Namli zijn oude vorm hervindt. De Deense creatieveling is na omzwervingen in Rusland (bij Krasnodar) en Amerika (bij de Colorado Rapids) terug in Nederland.

In zijn laatste seizoen bij PEC Zwolle (2018/19) verdiende Namli een miljoenentransfer naar Rusland door stilletjes aan een van de betere spelmakers in de eredivisie te zijn. Als dribbelaar kwam hij van alle spelers ‘op 10’ in dat seizoen zelfs als efficiëntst uit de data. Als Namli diezelfde effectieve onbevangenheid weer kan terugvinden, zal dat het spel van Sparta flink ten goede komen.

2. Durft Willem II vooruit te verdedigen?

Van het aanvallende en technisch verfijnde voetbal dat Willem II-trainer Fred Grim zijn ploegen graag laat spelen, is dit seizoen weinig merkbaar bij de Tricolores. Slechts twee eredivisieploegen komen gemiddeld tot nog minder doelpogingen per wedstrijd dan de Tilburgers (10,4 per duel), en slechts drie ploegen kiezen vaker voor de lange bal dan Willem II (17,8 procent van de passes gaat lang).

Maar nog opvallender is de houding van de ploeg wanneer de tegenstander de bal heeft. Zo trekken de spelers van Willem II dit seizoen per duel gemiddeld 33 sprints met een snelheid van boven de 20 kilometer per uur. Slechts vier teams doen dat minder vaak. Wat vrij opmerkelijk is, aangezien Willem II qua gemiddeld balbezit per wedstrijd (45 procent) tot de vijf ploegen behoort die het minst vaak de bal hebben. Het lage totaal aan sprints duidt erop dat de ploeg van Grim weinig aan drukzetten toekomt.

Toch lijkt er wat reden tot hoop voor de Tilburgse fans. Na de winterstop is het spel van Willem II intensiever geworden. Zo legt de doorsnee Willem II’er in de drie duels sinds de herstart nu gemiddeld zo’n 11,8 kilometer af in een wedstrijd. Voor de winterstop lag dat moyenne nog op 11,4 kilometers per duel. Na de winterstop wordt er per speler dus 400 extra vuile meters gemaakt.

3. Kan Sparta nog rekenen op het Okoye-effect?

Waar Sparta aanvallend vaak tandeloos is geweest dit seizoen, heeft het in verdedigend opzicht minder te klagen. Op basis van Expected Goals is de defensie van de ploeg van Henk Fraser bovengemiddeld goed. Sparta gaf zelfs een kansentotaal weg met een waarde van 29,8 Expected Goals, terwijl de doorsnee voor 30,6 Expected Goals aan kansen weggaf dit seizoen.

Maar de werkelijkheid valt een stuk harder uit voor de Rotterdammers. Sparta incasseerde 35 goals dit seizoen, na Fortuna (50), Cambuur (43) en Willem II (40) het meeste van alle ploegen in de Eredivisie. De aanvallers van Sparta’s tegenstanders scoorden dus relatief vaak kijkend naar de verkregen kansen.

Om het stugge verdedigingswerk van de ploeg beter te belonen, is het een goede zaak dat Maduka Okoye terug is van de strijd om de Afrika Cup. De in Duitsland geboren Nigeriaan heeft zijn toptransfer voor komende zomer al gerealiseerd, wanneer hij voor een transfersom van 5 miljoen euro naar Watford vertrekt.

Tot die tijd heeft Okoye werk aan de winkel in de degradatiestrijd van Sparta. Niet alleen is hij belangrijk met zijn reflexen op de lijn, ook draagt hij veel bij met zijn tijdige uitkomen. Okoye kan in de komende maanden een hoofdrol gaan spelen bij het ontlopen van degradatie voor de Rotterdammers.