<
>

Robot-VAR keurt eerste doelpunt af

Pro Shots

De baanbrekende robot-VAR van de FIFA heeft voor het eerst een doelpunt afgekeurd. De 'assistent-scheidsrechter', die precies aangeeft welk ledemaat van de speler buitenspel staat, kwam nu in actie op het WK voor clubs voorafgaand aan de uitrol op het WK in Qatar later dit jaar.

Alameri Zayed dacht dat hij zijn tweede doelpunt van de wedstrijd had gescoord voor Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten tegen AS Pirae uit Tahiti in de eerste ronde van het WK voor clubs. De VAR-technologie oordeelde echter dat de spits een klein stukje verder stond dan verdediger Alvin Tehau. Al-Jazira stond op dat moment al met 3-0 voor en won uiteindelijk met 4-1.

Tijd besparen

Het semi-automatische systeem moet de tijd die nodig is om een ​​beslissing rond buitenspel te nemen enorm verkorten en de supporters een duidelijke visualisatie bieden. Het project bevindt zich in de laatste fase van uitproberen. Het is uitgebreid getest tijdens verschillende FIFA-toernooien, waaronder de Arab Cup in december. De hoop is dat de nieuwe graphics, die de camera in lijn brengen met het incident (net zoals de doellijntechnologie) veel van het misverstand rond buitenspelbeslissingen zal wegnemen.

De technologie maakt gebruik van geautomatiseerde baldetectie en creëert driedimensionale modellen van de positie van een speler. De afstand tussen de spelers wordt bepaald met behulp van trackinggegevens en sensoren.

Virtuele animatie

Het is de bedoeling om de huidige buitenspeltechnologie die wordt gebruikt door alle grote binnenlandse competities te vervangen tegen het begin van het seizoen 2023-24.

De technologie zal ook in staat zijn om een ​​wedstrijd volledig na te bootsen in de vorm van een virtuele animatie, met slechts een paar seconden vertraging. Trainers en spelers kunnen dan tijdens een wedstrijd een incident vanuit elk gezichtspunt bekijken.