<
>

Driemaal scheepsrecht voor Senegal of een negende titel voor Egypte?

Nadat woensdagavond Senegal deed wat door veel mensen verwacht werd: winnen van Burkina Faso en zich zo plaatsen voor de finale van de Afrika Cup, wist Egypte donderdag hetzelfde te presteren. De Senegalezen deden dat in een wedstrijd waarbij de VAR het buitengewoon druk had. Egypte had er na 120 minuten en een 0-0 eindstand een strafschoppenserie tegen het Kameroen van André Onana voor nodig. Wie kroont zich zondagavond tot de Kampioen van Afrika?

Verzoek
Dat het voor Egypte een loodzware halve finale was, blijkt wel uit het opmerkelijke verzoek dat bondscoach Carlos Queiroz na afloop deed: hij wil dat de finale een dag uitgesteld wordt, omdat Senegal een dag meer rust heeft. De Afrikaanse bond gaat hier naar alle waarschijnlijkheid niet in mee. Het zit de coach van De Farao’s überhaupt niet mee, na twee gele kaarten door kritiek op de arbitrage te leveren is hij geschorst voor de eindstrijd.

Bondscoach van Senegal, Aliou Cissé, zit zondagavond wel op de bank. Hij was aanvoerder van de succesgeneratie in 2002, toen zowel de kwartfinale op het wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea werd behaald als de finale van de Afrika Cup. Cissé was destijds degene die de beslissende strafschop miste waardoor de Afrika Cup naar Kameroen ging. Het was desondanks een ongekende prestatie die hij met zijn team zondag hoopt te overtreffen door de cup te winnen.

Strijd tussen topspelers
Senegal versus Egypte is ook de strijd tussen topspelers als Édouard Mendy (Chelsea) en Sadio Mané (Liverpool) aan de ene kant tegen Mohamed Salah (Liverpool) aan de andere kant. Laatstgenoemde was in de kwartfinale uiterst belangrijk voor zijn land: met een doelpunt en een assist wisten de Egyptenaren Marokko te verslaan. Eerder was hij ook doeltreffend in de groepsfase tegen Guinee-Bissau. Linksbuiten Sadio Mané wist eveneens zijn stempel te drukken dit toernooi: hij scoorde tegen Zimbabwe, Kaapverdië en Burkina Faso én gaf twee assists. Keeper Mendy testte vlak voor de start van het toernooi nog positief, maar hield – zeker in de knock-outfase – zijn team meermaals op de been.

Winnaar
De Leeuwen van Teranga - zoals het Senegalese team ook wel wordt genoemd – zullen dit weekend vaak aan het spreekwoord ‘driemaal is scheepsrecht’ denken. In 2002 en bij de vorige editie in 2019 ging de eindstrijd verloren. Egypte wist het felbegeerde toernooi al acht keer te winnen. Welk land kroont zich zondagavond tot winnaar van deze editie van de Afrika Cup?

De finale Senegal – Egypte is zondagavond 20:00 uur live te zien op ESPN.