<
>

Mané Senegals hoop tegen underdog Burkina Faso

Woensdagavond is de eerste halve finale van de Afrika Cup. In Kameroen neemt een favoriet het op tegen een kleinduimpje; Senegal staat tegenover Burkina Faso.

Senegal werd wel verwacht in de halve finale, maar gek genoeg heeft het land nog nooit het toernooi gewonnen in de veertien keer dat het meedeed. Bij de vorige editie was Senegal er heel dichtbij, maar werd er in de finale met 1-0 verloren van Algerije.

Net als toen is ook nu Liverpool-vedette Sadio Mané de man op wie alle ogen zijn gericht. Hij neemt zijn ploeg in Kameroen bij de hand, met belangrijke goals tegen Zimbabwe in de groepsfase en een heerlijke treffer tegen Kaapverdië in de achtste finale. Ook in de kwartfinale tegen Equatoriaal-Guinea was hij bij vlagen onnavolgbaar.

Maar Senegal is meer dan alleen Mané. Wat te denken van Chelsea-doelman Edouard Mendy, die de eerste twee groepsduels miste vanwege corona, en Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly. Geen toeval dus, dat Senegal pas één tegengoal incasseerde.

In tegenstelling tot de halvefinaleplaats van Senegal is die van Burkina Faso wel een verrassing. Het land schakelde in de achtste finale Gabon uit na een zinderende penaltyserie. Op diezelfde dag werd het land opgeschrikt door een staatsgreep. Desondanks lukten het de spelers om ook in de kwartfinale te winnen; Tunesië werd met 1-0 verslagen. Nu is het de grote vraag of Burkina Faso met voormalig Ajax-speler Bertrand Traoré ook kan stunten tegen Senegal.

Burkina Faso - Senegal is om 20.00 uur te zien op ESPN.