<
>

Kogel is door de kerk: Ihattaren op huurbasis naar Ajax met optie tot koop

Mohamed Ihattaren is officieel speler van Ajax. De 19-jarige aanvaller komt voor één jaar op huurbasis over van Juventus. Ajax heeft ook een optie tot koop bedongen. Ihattaren sluit na zijn overgang aan bij de selectie van Jong Ajax.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars: “Mo Ihattaren is nog maar 19 jaar en geldt als een van de grootste talenten van ons land. Alleen heeft hij door omstandigheden al erg lang geen wedstrijden gespeeld. Bij ons gaat hij bij Jong Ajax verder werken aan zijn fitheid. Daar kan hij vervolgens laten zien dat hij nog altijd de goede speler is die we kennen. Ik ben erg benieuwd. Wij bieden hem deze kans en wij gaan hem helpen, maar het begint natuurlijk bij hemzelf en dat weet hij.”

Pikante overstap

De overstap van de jongeling kan als pikant worden betiteld. Ihattaren vertrok namelijk afgelopen zomer door de achterdeur bij PSV, de club die hem opleidde. Daar had de buitenspeler geen goede klik met trainer Roger Schmidt. Ihattaren verkaste naar de Italiaanse topclub Juventus, waarna hij gelijk verhuurd werd aan Sampdoria. Een gelukkig huwelijk werd dat alles behalve. Ihattaren zat één keer op de bank bij de ploeg uit Genoa, maar vertrok vervolgens uit onvrede.

Ihattaren laat van zich horen

Lang bleef het toen stil rond de jonge buitenspeler. In een groot interview in De Telegraaf liet Ihattaren voor het eerst van zich horen. "Ik heb inderdaad niets van me laten horen na mijn vertrek bij Sampdoria, waar Juventus me voor een seizoen stalde. Dat valt niet goed te praten. Ik ben weggegaan vanwege de omstandigheden bij Sampdoria. Als negentienjarige zat ik daar in een hotelkamer. Alleen, volledig aan mijn lot overgelaten. Ik kon het niet meer opbrengen. Allerlei afspraken werden niet nagekomen. Alsof ik niet bestond. Ik kreeg geen salaris, niets werd geregeld, geen bankrekening of verzekering. Toen heb ik voor mezelf gekozen, mezelf in bescherming genomen en ben vertrokken. Het vertrouwen was weg."

Aan het einde van vorig jaar werd ook duidelijk dat Ihattaren afscheid had genomen van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola en zich had aangesloten bij het kantoor van Ali Dursun. "Ik stapte de volgende dag het kantoor van Ali Dursun binnen, met hem had ik al langer contact. Ik zei: "Ali, ik heb álles fout gedaan. Je moet me helpen." Ik zocht het eerst bij mezelf. Hij hoorde het verhaal aan en zei dat ik hier onmogelijk schuld aan kon hebben. Hij nam me onder de arm, is als een soort vader voor me."

FC Utrecht

Op Instagram werd duidelijk dat Ihattaren op de weg terug was en bezig was met zijn herstel. Het leek erop als hij zijn carrière een vervolg ging geven bij FC Utrecht, dacht ook eigenaar Frans van Seumeren. In het programma Een Berg Sport van RTV Utrecht reageerde de suikeroom op de situatie van de middenvelder.