<
>

Noord-Afrikaans onderonsje belooft vuurwerk in de kwartfinale

Als twee landen uit Noord-Afrika het tegen elkaar opnemen, is dat vrijwel altijd een affiche om de vingers bij af te likken. Wanneer die twee landen Marokko en Egypte zijn, betekent dat maar een ding: Vuurwerk. Al 60 jaar is dit een duel der rivalen.

Ondanks dat Egypte het laatste onderonsje won op de Afrika Cup van 2017, zien de Farao’s de Leeuwen van de Atlas vooral als het team dat de Egyptenaren meerdere deelnames aan het wereldkampioenschap heeft ontzegd. In 1982 leek een sterke generatie Egyptenaren voor het eerst kans te maken zich te kwalificeren voor het WK in Spanje. Niets van dat alles. Na een 1-0 verlies in Marokko was de thuiswedstrijd in Caïro met 0-0 niet genoeg voor Egypte om zich voor de laatste fase van de WK-kwalificatie te plaatsen.

Goede moed was er vervolgens in 1986. De uitkomst was hetzelfde: verlies in Casablanca, gelijk in Caïro. Een voetbalnatie die daarvoor alleen in 1934 meedeed aan het WK, bleef in rouw. Allemaal dankzij die Marokkanen, was de gedachte in het land van piramides en de Nijl. De Egyptenaren moesten tot 1990 wachten op hun eerste WK in het moderne voetbal. Maar crescendo ging het daarna allerminst.

De plaaggeest in de kwalificatie in 1998 op een van de meest iconische tweeluiken ooit, kende dezelfde naam: Marokko. Salaheddine Bassir kent nog steeds een heldenstatus vanwege het enige doelpunt dat hij in de Marokkaanse thuiswedstrijd maakte, nadat het heenduel opnieuw in een gelijkspel was geëindigd. Exemplarisch voor de 12 keer dat Marokko Egypte versloeg. De Farao’s lukte het maar drie keer om dat andersom te doen in 26 ontmoetingen.

Een van de drie overwinningen vond plaats op de Afrika Cup van 1986. In de halve finale was het Taher Abouzeid die direct scoorde uit een vrije trap die niet direct genomen had mogen worden. Bovendien was Abouzeid eigenlijk geschorst, maar de CAF had hem vlak voor het duel gratie verleend. Het duel eindigde in 1-0. De sfeer in Marokko was niet per se heel gezellig.

Maar na een nederlaag in zowel 1986 als 2017 zal er wat revanchegevoel zitten binnen de Marokkaanse ploeg, die met jaloezie kijken hoe Egypte wel kan beschikken over hun linkspoot van wereldklasse. Achraf Hakimi doet er zo veel mogelijk aan om te verbloemen dat Hakim Ziyech ontbreekt, maar nu het niveau hoger wordt en de duels op het scherp van de snede gespeeld worden, zal Marokko meer moeten brengen.

Egypte - Marokko is zondag vanaf 16:00 uur LIVE te zien op ESPN 2.