<
>

Standaard situaties en 'hoge druk' leiden FC Twente naar de top van Nederland

Pro Shots

Enigszins geruisloos heeft FC Twente zich in de top-4 van de Eredivisie genesteld. De ploeg van Ron Jans is bezig aan een imposante reeks van negen ongeslagen wedstrijden in de competitie. De glorieuze tijden van Twente tussen 2006 en 2011, met als hoogtepunt het kampioenschap in 2010, zijn al een tijdje terug. Toch melden de Tukkers zich dit seizoen weer bij de top van Nederland.

Na het kampioenschap in 2019 in de Keuken Kampioen Divisie onder trainer Marino Pusic, werd Gonzalo García García aangesteld als hoofdcoach. De Spanjaard zou de Twentenaren in de Eredivisie moeten houden. Na 26 speelronden legt Covid-19 de competitie stil en eindigt FC Twente op de veertiende plaats, één punt boven de degradatiestreep. Met de aanstelling van Ron Jans is een stijgende lijn ingezet. In zijn eerste seizoen staat ‘de grootste club van Overijssel’ lange tijd in de subtop van Nederland en stevenen ze af op play-offs voor Europees voetbal. In de laatste zes speelrondes vallen de prestaties tegen en zakken ze naar een tiende plek.

Afdwingen van fouten

Met nieuw elan in het elftal zijn dit jaar de prestaties ‘boven verwachting’. Aankopen Ricky van Wolfswinkel, Lars Unnerstall, Robin Pröpper, Virgil Misidjan, huurlingen Michal Sadilek, Michel Vlap en jeugdproducten Ramiz Zerrouki, Mees Hilgers en Daan Rots tillen de selectie naar een hoger niveau.

Wat opvalt is dat tegenstanders ogenschijnlijk veel fouten maken tegen de nummer vier van de Eredivisie. Er zijn tal van voorbeelden van blunderende verdedigers en keepers bij de druk van de voorste drie. Uit Opta-statistieken blijkt dat tegen FC Twente het op één na vaakst tot een doelpoging komt door de ‘hoge druk’. Wat betreft het afstraffen van die fouten zijn alleen de Gelderse teams N.E.C. en Vitesse succesvoller.

Ook uit de ‘Passes per Defensive Action’ (PPDA) blijkt dat FC Twente hoog op het veld druk zet en de bal verovert. De PPDA houdt het aantal passes in dat de tegenstander geeft, voordat de Enschedeërs de bal veroveren. Alleen de traditionele top-3 én hekkensluiter PEC Zwolle doen het beter dan Twente.

‘Publiek wegblijven’

Een grappige tegenstrijdigheid zijn de prestaties van FC Twente in lege stadions. Daar waar ze vorig jaar- samen met Willem II- het hardste werden getroffen door het wegblijven van publiek, zijn ze nu het op twee na best presterende team zonder fans in het stadion. Koploper Ajax en nummer vijf AZ- die één wedstrijd meer speelde zonder supporters, haalden meer punten in een leeg stadion.

De ongeslagen reeks van negen wedstrijden startte toevalligerwijs in het laatste weekend dat er fans in het stadion mochten. In een uitverkochte Grolsch Veste won FC Twente van buurman Heracles Almelo. Daarna werd niet meer verloren, met uitzondering van de bekerwedstrijd tegen AZ.

Het eigen publiek is uiterst kritisch op de manier van spelen van de Twentenaren, ook al levert het veel punten op. De fans willen attractiever voetbal zien en willen dat de kwaliteit van het vertoonde spel omhoog gaat. Sinds bekend is dat een derde van het stadion weer gevuld mag worden, heeft FC Twente laten weten niet mee te willen gaan met de maatregel. De club vindt: alle seizoenkaarthouders of niemand. Tegen Vitesse vanavond zullen de tribunes daarom ook leeg blijven.

‘Benauwde zeges’

Kijkende naar de overwinningen van de Tukkers, valt op dat ze vaak met de kleinste marge winnen. Zeven keer dit seizoen boekten de Twentenaren een overwinning met een verschil van één goal. In de huidige top-8 van de competitie scoort alleen Vitesse (27 goals) minder dan FC Twente (31 goals). Vitesse is dan ook het team met de meeste benauwde zeges (10 keer).

Het geheim van de Tukkers zit hem in de ongekend hoge effectiviteit uit standaard situaties. Maar liefst 42 procent van de doelpunten vielen uit een corner, vrije trap of penalty. Samen met Feyenoord scoorden ze al dertien keer uit een stilstaande situatie.

Met spits Ricky van Wolfswinkel in de gelederen hebben ze de ideale afmaker. Negen van de vijftien schoten gingen tegen het net. Ook Robin Pröpper speelt een belangrijke rol bij standaard situaties. Zijn compagnon in het hart van de verdediging, Mees Hilgers kent zijn ultieme doorbraak in de hoofdmacht. Mede dankzij zijn succesvolle tackles (83%) kan Twente leunen op een gesloten defensie. Keeper Lars Unnerstall is daarbij ook een onmisbare schakel. Hij behoort qua statistieken tot een van de beste keepers van de Eredivisie en is de op twee na minst gepasseerde doelman van de Eredivisie. Ook heeft hij ná Remko Pasveer het hoogste reddingspercentage van alle Eredivisie-keepers.

In het seizoen 2013-2014 kende FC Twente onder trainer Michel Jansen de laatste top-4 ranking op het allerhoogste niveau. Mede door de hoge druk, ‘zakelijke’ overwinningen en uitstekende individuele prestaties kennen de Tukkers een lange ongeslagen reeks en is het voor even terug in de top van Nederland.

Vanavond staat het gelijk voor een flinke uitdaging om die vierde plek te verdedigen. Nummer zes Vitesse komt op bezoek in de Grolsch Veste en kan bij een overwinning over Twente heen. Deze wedstrijd is om 21 uur LIVE te zien op ESPN2. Ook AZ hijgt in de nek van de ploeg van Ron Jans. Zij spelen vanavond tegen PSV. Dieze wedstrijd is natuurlijk ook LIVE te zien om 20 uur op ESPN.