<
>

Orkun Kökcü uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand

Orkun Kökcü is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. In de maand januari heeft de 21-jarige middenvelder van Feyenoord volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd.

Stroef begin

Feyenoord liep bij de hervatting van de Eredivisie direct tegen een nederlaag aan. Vitesse verschalkte in De Kuip de formatie van trainer Arne Slot (0-1), die zijn ploeg moeite zag hebben met de Arnhemmers.

Een week later pakte Feyenoord de draad weer op tegen N.E.C. In een overtuigende tweede helft trokken de Rotterdammers de overwinning naar zich toe (1-4). Met een benutte penalty en een schitterend afstandsschot drukte Orkun Kökcü zijn stempel op de wedstrijd. Het leverde hem een uitverkiezing tot KPN Man of the Match op.

Meeste balcontacten

Orkun Kökcü speelde sinds zijn debuut in 2018 vooral als aanvallende middenvelder bij Feyenoord en kreeg in de zomer zelfs het shirt met rugnummer tien. Trainer Arne Slot ziet Kökcü meer als spelverdeler en positioneert hem dit seizoen als controlerende middenvelder. Hierin krijgt de dertienvoudige Turkse international het volle vertrouwen: Kökcü kwam alle twintig wedstrijden in actie en is na Tyrell Malacia en Guus Til de Feyenoord-speler met de meeste speelminuten (1.692).

In zijn nieuwe rol laat de geboren Haarlemmer steeds vaker zijn waarde zien. De 21-jarige middenvelder had in januari de meeste balcontacten (217). Daarnaast verstuurde Kökcü 118 geslaagde passes richting de vijandelijke helft, minimaal 25 meer dan iedere andere speler in de Eredivisie. Ook in het zogeheten “hoog drukzetten” op de helft van de tegenstander is de middenvelder belangrijk. In twee wedstrijden heroverde Kökcü zeven keer de bal in de meest aanvallende derde van het veld, het hoogste aantal van alle spelers.

Eerste maandprijs

Voor Orkun Kökcü is het zijn eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs. Eerder werd de middenvelder in december 2019 en maart 2021 uitgeroepen tot Eredivisie Speler U21 van de Maand (de voorloper van de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs). Kökcü is na Guus Til (september) de tweede Feyenoorder die dit seizoen de maandprijs wint.

Met een score van 90,4 wist Kökcü in het maandklassement onder meer RKC-aanvaller Michiel Kramer (88,2) en Cambuur-keeper Sonny Stevens (85,1) achter zich te houden.

De Feyenoord middenvelder ontvangt, naast een prijs, ook een eigen geüpgradede spelerskaart in het spel EA Sports FIFA 22 Ultimate Team. Deze Eredivisie Player of the Month-kaart is vanaf vanavond 18.00 uur vrij te spelen in FIFA 22.