<
>

Volendam wint en ziet andere topploegen fouten maken

FC Volendam heeft traditioneel moeite om na 232 afgelegde kilometers een goede wedstrijd op de mat de leggen in de Maastrichtse Geusselt. Deze vrijdagavond was daar geen uitzondering op. Na het doelpunteloze gelijkspel van vorige week tegen NAC had de koploper ook moeite het net te vinden in de hoofdstad van Limburg. Toch won het van MVV: 0-1.

Geen zieke Francesco Antonucci bij de koploper, wel voor het eerst als basisklant Bilal Ould-Chikh. Toch een van de weinige spelers in de Keuken Kampioen Divisie voor wie een club ooit meer dan één miljoen euro neerlegde. De nummer 34 aan de rechterflank had in de eerste helft genoeg gecreëerd om een eerste voltreffer te noteren. Het liep anders. Erg vaak hoefde MVV-keeper Romain Matthys zijn post niet te verlaten.

Niet Bilal, maar Walid Ould-Chikh eiste de verantwoordelijkheid op zich als eerste doelpuntenmaker. De middenvelder reageerde attent op een slecht weggewerkte voorzet van Robert Mühren en schoot knap raak na zeventig minuten: 0-1. Dat bleek uiteindelijk goud waard, want de andere topploegen verzaakten.

Bakayoko velt Excelsior

Waar het ook erg moeizaam ging: De Herdgang. En dan vooral aan de kant van Excelsior. De onder Ruud van Nistelrooy uitgegroeide Johan Bakayoko bracht zijn ploeggenoten in de eerste twintig minuten een aantal keer in stelling te scoren, maar het verzuim was groot bij Simon Colyn, Mohamed Nassoh en Ismael Saibari. Excelsior stelde daar maar bar weinig tegenover. Nummer twee-onwaardig voetbal bij de ploeg uit Kralingen.

Na rust kreeg het daarvoor het deksel op de neus. Bakayoko ontsnapte aan zijn achtervolgende plaaggeest en stelde vervolgens Fedde Leysen na 57 minuten in staat om zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal te maken: 1-0. Zelf verzorgde Bakayoko voor een verdubbeling van de score. De Ongelooflijke Overijsenaar dribbelde na 68 minuten naar binnen en verschalkte de Excelsior-doelman met een slap balletje in de uiterste hoek van de goal: 2-0.

De Belg was na 77 minuten opnieuw aangever, ditmaal op Nassoh. Bakayoko kreeg op zijn kant alle ruimte om te dribbelen, deed dat met furore en gaf de bal heel zacht af. Nassoh schoot vervolgens hard raak: 3-0. Excelsior kan door het verlies worden ingehaald door Jong Ajax en FC Emmen als nummer twee. Zij komen zaterdag en zondag nog in actie.

ADO verprutst het in Kerkrade
ADO Den Haag had in het zuiden van Limburg alles behalve een goede start. Benjamin Bouchouari onderschepte een doeltrap van Luuk Koopmans om deze in te leveren bij ploeggenoot Xian Emmers. Op het juiste moment werd het voormalig Talent van de Periode aangespeeld en met een vlammend schot met de binnenkant van de voet verschalkte Bouchouari de sluitpost van ADO Den Haag: 1-0. Zijn derde goal in 50 duels voor de Koempels.

Thomas Verheydt was niet okselfris, ondervond de warmte van het gestoelte als zijn onderkomen tijdens de eerste helft. Maar geen Verheydt, geen overwinning: weet men in de Hofstad. De afgelopen tien wedstrijden op rij scoorde de Hagenees. Goed voor dertien treffers en dus werd 't Bies ingebracht. Koud een minuut in het veld bleek dat goed voor een doelpunt, al was het niet Verheydt en niet ADO dat scoorde. Patrick Plfücke werd de diepte in gestuurd en gaf de bal blind voor. Zijn pass werd met een stuit ingeschoten door Xian Emmers, die zijn eerste verzilverde pegel sinds 3 december kon noteren: 2-0.

Zes minuten later volgde een derde goal namens de Limburgers. Dylan Vente reageerde het meest rap op een rebound uit een schot van Pflücke. Koopmans kon niet klemmen en dus maakte Vente zijn derde goal in twee wedstrijden. Erger werd het vervolgens na 71 minuten ook nog. Emmers vond zijn Duitse ploeggenoot voorin en dus was het voor Pflücke een koud kunstje om de bal in te koppen: 4-0. Nog erger werd het in de 86ste minuut. De van Sampdoria overgenomen Jamie Mpie kwam na 74 inuten in het veld en velde twaalf minuten later het vonnis voor ADO. De Belg werd in stelling gebracht door Pflücke, en maakte voor een leeg doel zijn eerste in Limburgse dienst: 5-0. Roda is nummer vijf ADO daardoor op een punt genaderd, al hebben de Ooievaars nog wel een duel tegoed.