<
>

MVV opent deuren hoe dan ook tegen VVV-Venlo

MVV heeft via een persbericht laten weten de stadionpoorten hoe dan ook te openen voor de Limburgse derby tegen VVV-Venlo. De Maastrichtenaren spreken van ‘bittere noodzaak’, zowel vanuit sportief- als financieel oogpunt.

Via een officieel statement op de eigen website laat de nummer veertien van de KKD weten supporters toe te laten. “De spaarpotjes bij de voetbalclubs raken langzaam maar zeker leeg, Ook bij MVV.” Onlangs ontstond er een gezamenlijke noodkreet die door alle clubs uit de ere- en eerste divisie geuit is. In het gehele Nederlandse betaalde voetbal is inmiddels al een schade geleden van meer dan 100 miljoen euro.

“Vergeet niet dat in deze huidige lockdown de voetbalclubs de eerste getroffenen waren. Het kabinet besloot namelijk in november al dat publiek drie weken lang niet welkom zou zijn bij alle sportwedstrijden. Het was een van de maatregelen om het aantal coronapatiënten terug te dringen en de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Nu we al weken zien dat omikron minder gevaarlijk is, het merendeel van Nederland en gevaccineerd én geboosterd is, willen en vooral kunnen we niet langer wachten. Uit de Fieldlab-experimenten blijkt immers dat er tijdens voetbalwedstrijden de besmettingen nihil dus verwaarloosbaar zijn. We zullen natuurlijk – zoals we in het verleden ook al naar ieders tevredenheid gedaan hebben - de veiligheid van een ieder in de gaten houden en de RIVM-maatregelen toepassen.”

Alle MVV-supporters die een kaartje voor de derby hebben, kunnen de wedstrijd bezoeken. Het verzoek van de Limburgers zal vrijdag behandeld en besproken worden in een overleg tussen burgemeesters van Betaalde Voetbal Organisaties-gemeenten. Dan worden ook de acties van alle 34 betaalde voetbal organisaties besproken, die een weekend eerder op de planning staan.

KNVB doet oproep

Voetbalbond KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden. "Voetballen in lege stadions heeft de Nederlandse clubs inmiddels vele miljoenen euro's gekost", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB. "Dat blijkt uit de financiële cijfers over het seizoen 2020-2021. Clubs hebben kostenbesparingen doorgevoerd, er zijn loonoffers gebracht en de schulden nemen toe. De rek is er inmiddels helemaal uit."

Volgens de KNVB is het toelaten van het publiek in de stadions de oplossing om de financiële situatie van de clubs te verbeteren. "Zestig procent van de omzet is namelijk afkomstig uit stadionbezoek", zegt Van Leeuwen. "Daarmee zijn we trouwens uniek in Europa, want in de andere voetballanden spelen de media-inkomsten een veel grotere rol. Terwijl ze daar, bijvoorbeeld in Engeland, Spanje, Frankrijk en Portugal, nu wél publiek mogen ontvangen."

De Limburgse-derby is vrijdag 4 februari om 20 uur LIVE te zien op ESPN.