<
>

Gabonese bondscoach weerspreekt hartproblemen Aubameyang

Pro Shots

Pierre-Emerick Aubameyang heeft volgens de bondscoach van Gabon helemaal geen hartproblemen. Patrice Neveu ontkende wat de CAF eerder naar buiten bracht over de spits van Arsenal.

Aubameyang zou na een recente coronabesmetting te maken met hartproblemen. Volgens de medische commissie van de Afrikaanse voetbalbond CAF kwamen bij onderzoek hartafwijkingen aan het licht. Datzelfde geldt voor Axel Meyé en Mario Lemina, ploeggenoten van Aubameyang bij Gabon.

De drie internationals misten de eerste groepswedstrijd van hun land op het toernooi om de Afrika Cup in Kameroen, omdat ze positief hadden getest op het coronavirus. Het was de bedoeling dat Aubameyang, Meyé en Lemina voor de tweede groepswedstrijd tegen Ghana (1-1 gelijkspel) zouden terugkeren in de selectie.

Volgens de CAF zou medisch onderzoek echter hartafwijkingen aan het licht hebben gebracht bij de Gabonese voetballers. "Om verdere complicaties te voorkomen" werd besloten om het trio voor nu buiten de selectie te houden.

"De reden dat hij werd verbannen, is dat ze problemen hadden met het doen van de harttesten. Het is mogelijk dat corona een impact heeft achtergelaten. Het virus laat residu achter", aldus Neveu tegen ESPN. Neveu hoopt dat Aubameyang en Lemina terug kunnen keren in het toernooi. Het liefste nog de volgende wedstrijd van Congo, maar ze moeten nog MRI-testen ondergaan.

De CAF heeft blijkbaar 'harttesten' uitgevoerd op alle spelers die herstellen van corona, maar dit is het eerste geval van spelers die deze testen niet hebben doorstaan.

Spits

Aubameyang is de bekendste van de drie. De 32-jarige spits van Arsenal moest enkele weken geleden zijn aanvoerdersband inleveren bij de Engelse club Arsenal, omdat hij niet voor het eerst had verzuimd om te komen trainen. De Gabonees, die eerder voor Borussia Dortmund speelde, wordt nu in verband gebracht met een wintertransfer naar Juventus.

Eerder op vrijdag maakte Bayern München bekend dat bij Alphonso Davies (21) een ontstoken hartspier is geconstateerd. De Canadese vleugelverdediger was recent besmet met het coronavirus. Schaatser Kjeld Nuis (32) had vorig jaar te maken met een ontstoken hartzakje, kort nadat hij zich had laten vaccineren. De tweevoudig olympisch kampioen belandde zelfs in het ziekenhuis.

In dit artikel is informatie van het ANP vewerkt.