<
>

Antony voor het eerst Johan Cruijff Talent van de Maand

Ajax-aanvaller Antony Matheus dos Santos - kortweg Antony - is op basis van statistieken en de stemmen van voetballiefhebbers verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand december. Het is voor de 21-jarige Braziliaan zijn eerste talentenprijs; eerder dit seizoen werd Jurriën Timber in september en november verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand. AZ-aanvaller Jesper Karlsson is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand december.

Goals buiten de zestien

De Braziliaanse international schoot in vier wedstrijden drie keer raak en gaf één assist. Antony maakte drie van zijn laatste vijf eredivisiegoals van buiten het strafschopgebied; sinds zijn eredivisiedebuut in 2020 maakte hij minstens twee doelpunten meer van buiten de zestien dan iedere andere Ajacied (4). Daarnaast noteerde de aanvaller in december tien gecreëerde kansen uit open spel, zes geslaagde dribbels en één uitverkiezing tot KPN Man of the Match.

Cheques voor Ajax Foundation en Johan Cruijff Foundation

De Ajax-aanvaller ontving naast de maandprijs ook namens de VriendenLoterij twee cheques. Één cheque van € 2.500 voor maatschappelijke projecten van de Ajax Foundation en een cheque van € 5.000 om te doneren aan een project van de Johan Cruyff Foundation, waardoor er sportmaterialen aangeschaft kunnen worden voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Ajax onafgebroken hofleverancier in Elftal van de Maand

Ajax is dit seizoen onafgebroken hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand. Naast het Johan Cruijff Talent van de Maand (Antony) maken ook verdedigers Daley Blind, Perr Schuurs en Jurriën Timber hun opwachting in het elftal. Daarna volgen AZ (Jesper Karlsson en keeper Peter Vindahl), PSV (Ibrahim Sangaré en Phillipp Mwene) en Feyenoord (Bryan Linssen en Orkun Kökcü) elk met twee spelers. RKC-spits Jens Odgaard maakt het elftal compleet.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand: Peter Vindahl (AZ), Daley Blind (Ajax), Perr Schuurs (Ajax), Jurriën Timber (Ajax), Phillipp Mwene (PSV), Ibrahim Sangaré (PSV), Orkun Kökçü (Feyenoord), Jesper Karlsson (AZ), Bryan Linssen (Feyenoord), Antony (Ajax) en Jens Odgaard (RKC Waalwijk).

Ajax blijft aan kop in het Fair Play Klassement

Ajax staat met een score van 13,8 nog altijd aan kop in het Eredivisie Fair Play Klassement. Net als afgelopen maand volgen PSV (13,5), Go Ahead Eagles (12,5), sc Heerenveen (12,4) en Willem II (11,8). Het Fair Play Klassement wordt bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, waar defensieve acties (slidings, tacles, obstructies, etc.) gerelateerd worden aan het aantal geconstateerde overtredingen. De winnaar wordt aan het einde van het seizoen in samenwerking met Holland Casino, responsible betting partner Eredivisie, gehuldigd met een Eredivisie Fair Play award.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens een liveuitzending op ESPN.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.