<
>

KNVB wijst verzoek PEC af, wedstrijd tegen Willem II gaat ondanks besmettingen gewoon door

PEC Zwolle heeft een verre van ideale voorbereiding op de wedstrijd van morgen tegen Willem II. De hekkensluiter van de Eredivisie kampt al sinds 2 januari met een forse corona-uitbraak en moet iedere dag passen en meten om een groep bij elkaar te krijgen. De wedstrijd wordt ondanks een verzoek van PEC tot uitstel gewoon gespeeld.

Volgens de KNVB beschikt de club momenteel nog over minimaal dertien spelers, inclusief een keeper. Dat is de ondergrens waarbij een door corona getroffen club een wedstrijd in het betaald voetbal moet spelen."Het duel gaat in principe gewoon door", zegt een woordvoerder van de KNVB. "PEC voldoet nu niet aan de richtlijnen om een wedstrijd te kunnen verplaatsen. Dat heeft de bondsarts beoordeeld waarna wij PEC hebben laten weten dat wat ons betreft die wedstrijd gewoon moet doorgaan. Dat is op dit moment de situatie. Stel nu dat er bij PEC op vrijdag ineens weer vijf coronagevallen zijn bijgekomen, dan kan de zaak natuurlijk weer anders worden."

Trainer Dick Schreuder geeft aan dat het ‘iedere dag afwachten is’ wie er op de training verschijnt en wie niet. “We hebben al twee weken een probleem om spelers bij elkaar te krijgen voor de training. Ik ben bezig met de spelers die ik heb.” Op dit moment trainen 15- en 16-jarige jeugdspelers mee met het eerste elftal.

‘Als we moeten spelen, spelen we’

“Als de KNVB zegt dat we moeten spelen, dan spelen we," laat Schreuder weten. Dat is nu het geval. "Je hebt altijd genoeg spelers. De jongens uit de Onder 21 kunnen opgenomen worden in de wedstrijdselectie, maar die hebben nog niet eens een contract. Ik vind dat in het professionele voetbal de aantallen goed moeten zijn. Ideaal is deze situatie nooit, maar als we spelen neem ik elke speler die we hebben serieus," aldus Schreuder.

Versterkingen

De selectie werd in de winterstop uitgebreid met Vitesse- en Ajax-huurlingen Oussama Darfalou en Max de Waal. “Zij brengen extra motivatie en kwaliteit aan de groep. Niet alleen voor de club, maar ook voor zichzelf”, benadrukt de Zwolle-trainer, die eerder dit seizoen nog met Darfalou werkte bij de Arnhemmers. De ervaring die de Algerijn heeft opgedaan bij VVV-Venlo om tegen degradatie te strijden, is mooi meegenomen, maar niet de reden om hem in te lijven. “Ik wilde hem er graag bij hebben. Ik had niet eens meegekregen dat hij bij VVV om degradatie had gestreden, omdat ik toen werkzaam was in Duitsland.”

PEC Zwolle - Willem II is vrijdag om 20:00 uur te zien op ESPN 2.

Het volledige interview met Dick Schreuder:

Willems: "Onverantwoord besluit en KNVB is aansprakelijk"

Volgens Mike Willems, manager technische zaken van PEC Zwolle, neemt het bestuur betaald voetbal van de KNVB een onverantwoord risico met het laten doorgaan van de Eredivisiewedstrijd van zijn club vrijdagavond tegen Willem II. "Ze blijven vasthouden aan die regel van twaalf spelers plus een keeper. Maar ik vind het onverantwoord", reageert Willems verbolgen.

"Maar ik heb tegen de KNVB gezegd dat de verantwoordelijkheid bij hen ligt. Er wordt altijd gezegd dat het een zeer gevaarlijk virus is dat op je hart kan slaan. Daarnaast is het ook onverantwoord om spelers te laten invallen en minuten te laten maken, die zes weken of langer niet of nauwelijks hebben getraind. Je loopt dan het risico van spierblessures. En dan ben je ze weer zes weken kwijt. Of ik de KNVB dan aansprakelijk ga stellen? Zover zijn we nog niet gegaan, maar ik heb het ze wel medegedeeld."

Willems: "Er zitten nu echt spelers in onze wedstrijdselectie die normaliter nooit tot de selectie zouden behoren. En die moeten dan misschien vrijdag tegen Willem II invallen als een speler met een blessure moet uitvallen. Dat is onverantwoord, naar mijn idee."

Volgens Willems zitten er ook spelers in de Zwolse wedstrijdselectie die al corona hebben gehad. "En die zijn zeker nog niet helemaal speelklaar. Eentje is vanavond zelfs nog naar het ziekenhuis gegaan om een hartfilmpje te laten maken. Een ander was in december geblesseerd en kreeg daarna corona. Hij was pas woensdag weer terug in training. Die heeft een week of zes helemaal niets gedaan."

Een spoedprocedure aanspannen tegen het besluit van de KNVB heeft volgens Willems weinig zin. "Daarvoor is de tijd gewoon te kort. We hebben het geaccepteerd en we hebben elf spelers. We gaan voetballen en we gaan winnen ook. We zullen verder wel zien. Misschien komen er vrijdag nog wel wat positieve gevallen bij."