<
>

'Warrige scheidsrechter Sikazwe was mogelijk bevangen door hitte'

Janny Sikazwe, de scheidsrechter die bij Tunesië - Mali op de Afrika Cup een negatieve hoofdrol opeiste, was mogelijk 'bevangen door de hitte' tijdens het duel. Dat melden verschillende Afrikaanse media.

Sikazwe zorgde voor een tumultueuze slotfase door maar liefst twee keer te vroeg af te fluiten. Het zorgde voor groot onbegrip bij Tunesië, dat tegen een 0-1 achterstand aankeek. Tijdens de drinkpauze zette de arbiter zijn horloge niet stil, waardoor hij eerst al na 85 minuten afloot en daarna na 89 minuten en 42 seconden. Ook negeerde hij het advies van de VAR toen hij een rode kaart trok.

Sikazwe moest onder politiebegeleiding van het veld, omdat er grote woede was bij de staf van Tunesië.

'Sikazwe had last van de hitte'

Tot ieders verbazing werd besloten om, terwijl de persconferentie bezig was, de laatste drie minuten van de wedstrijd alsnog uit te spelen onder leiding van de vierde official. Tunesië zat inmiddels al in het ijsbad en keerde niet terug binnen de lijnen. Mali vierde nog een keer de overwinning met de supporters. Na afloop ging het natuurlijk over de warrige beslissingen van Sikazwe. Afrikaanse media komen nu met een verklaring voor zijn warrige beslissingen. Zo schrijft Walid Ziani dat de leidsman mogelijk 'bevangen was door de hitte'.

Sikazwe niet van onbesproken gedrag

De Zambiaan is bepaald geen koekenbakker. Sterker nog, hij is een van de meest ervaren arbiters op de Afrika Cup. De arbiter fluit al vijftien jaar op het hoogste niveau, leidde als eerste Zambiaan ooit op een WK ooit een wedstrijd van Belgie en Polen in 2018 en was eindverantwoordelijke voor de Nations Cup-finale tussen Kameroen en Egypte in 2017.

Hoewel Sikazwe een van de succesvolste scheidsrechters van het continent is, is hij niet helemaal van onbesproken gedrag. In januari 2019 is hij beschuldigd van corruptie tijdens de CAF Champions League-wedstrijd tussen het Tunesische Esperance en Primeiro de Agosto uit Angola.