<
>

Neres verlaat Ajax voor Shakhtar

David Neres laat Ajax achter zich voor een nieuw avontuur bij Shakhtar Donetsk. De transfer naar de Oekraïense club is onder voorbehoud van de vervulling van een aantal voorwaarden, waaronder de medische keuring. Ajax ontvangt een transfersom van 12.000.000 euro. Dat bedrag kan middels variabelen nog oplopen naar 16.000.000 euro.

Neres verloor dit seizoen definitief de concurrentiestrijd van zijn maatje Antony op de rechterflank bij Ajax. Hij kwam in januari 2017 over van São Paulo voor een bedrag van - met bonussen meegerekend - 15 miljoen euro.

In het seizoen 2018/'19 ontpopt Neres zich als een van de blinkvangers van het Ajax dat hoge ogen gooit in Europa. De ploeg van Erik ten Hag strandt in de halve finale van de Champions League nadat Tottenham Hotspur te sterk was. Voor Neres komt er interese, maar Ajax wil hem niet kwijt en verlengt zijn contract in de zomer van 2019 tot medio 2023.

Mede door blessureleed haalt Neres nooit meer het hoge niveau als in het gedenkwaardige Champions League-seizoen, waarin Ajax ook kampioen werd en de beker pakte. In totaal kwam hij tot 180 duels in het Ajax-shirt waarin hij 47 keer scoorde en 41 keer een assist gaf.