<
>

Riechedly Bazoer, een aanlokkelijk risico voor Feyenoord

ANP Foto

Feyenoord lijkt ver te willen gaan voor Riechedly Bazoer. Is de uitblinker van Vitesse echter wel het soort speler waar Feyenoord behoefte aan heeft? Tijd voor een blik op de data.

De heropleving van Bazoer in Arnhem heeft iets bijzonders. Zo vaak zien we spelers immers niet terugkeren naar hun beste vorm, als ze eenmaal op een zijspoor zijn beland. Laat staan dat ze zich herpakken op een geheel nieuwe positie. Dat is wel precies wat Bazoer heeft gedaan bij Vitesse.

Trainer Thomas Letsch creëerde een speciale positie van waaruit hij het meeste uit de kwaliteiten van zijn sterspeler kon halen: als middelste, vrije ‘libero’ in een 5-3-2-formatie kreeg Bazoer de regie van de Arnhemse spelopbouw in handen. Desondanks kon hij ‘veilig’ zijn risico’s blijven nemen doordat hij geflankeerd stond door twee solide centrumverdedigers, met Danilho Doekhi en Jakob Rasmussen.

Toch lijkt het sterk dat Feyenoord-trainer Arne Slot zijn speelformatie om zal gooien naar een 5-3-2 bij een eventuele komst van Bazoer. De Rotterdammers spelen dit seizoen verzorgd voetbal in balbezit vanuit een 4-3-3, en het spel onder Slot leunt op pass-patronen en automatismen die tijd hebben gekost om erin geslepen te krijgen.

Dribbelende achterhoede-dirigent

Als we kijken naar de data van Bazoer, zien we dat hij een speler is met pieken en dalen. Zo is hij als dribbelaar in zijn vrije rol in de Arnhemse defensie ijzersterk. Alleen Jurriën Timber scoort hoger qua efficiëntie als dribbelaar. Als je als huidige centrumverdediger in de Eredivisie ‘alleen Timber’ voor je moet dulden, weet je dat je iets goed doet.

Data: best dribbelende centrumverdedigers, eredivisie 2021/22

Vooral in het indribbelen richting het middenveld blijkt Bazoer zeer bedreven volgens de data. Wat logisch is, gezien zijn rol als vrije, zwervende verbindingsspeler tussen de laatste linie en het middenveld van Vitesse. Ook presteert Bazoer sterk als hij al dribbelend een man-meer-situatie kan creëren op een van de flanken.

Als passer kan Bazoer vanuit de achterste linie eveneens dominant zijn, maar toont hij ook wat kwetsbaarheden. Vandaar dat hij in data als overall-passer een stuk lager scoort qua efficiëntie dan Feyenoords huidige rechtsbenige centrumverdediger Gernot Trauner.

Data: best passende centrumverdedigers, eredivisie 2021/22

Als we wat dieper graven in de data van Bazoer, zien we waarom hij als passer ietwat wisselvallig scoort. In bepaalde typen passes behoort hij tot de absolute Eredivisie-top: wat betreft lange passes, ballen die het spel van de ene naar de andere flank verleggen en passes die in de eindfase van het veld belanden, is Bazoer een topper. Maar op de wat ‘simpelere’ ballen, zoals de korte passing richting het middenveld en korte opbouwpasses, blijkt Bazoer wat slordig.

Deze speelstijl van Bazoer, met sierlijke maar risicovolle dribbelacties en met imposante maar lastige lange passes, brengt ons bij zijn zorgwekkendste datapunt. Bazoer scoort qua balvastheid namelijk niet goed. Het contrast met een Trauner is in dit opzicht behoorlijk groot.

Data: balvastheid centrumverdedigers, eredivisie 2021/22

Het lijkt dan ook logischer dat Bazoer vooral als middenvelder in beeld is bij Feyenoord.

Goede match

Vanuit dat oogpunt lijkt het aantrekken van de risicovolle Bazoer een aanlokkelijk idee. De Vitessenaar lijkt namelijk in elk geval een wat creatievere partner voor Orkun Kökcü op het Rotterdamse middenveld.

Zo is de speelstijl van nieuweling Fredrik Aursnes net iets te conservatief om à la Bazoer een impact te maken met lange, kantwisselende passes.

Data: best passende middenvelders, eredivisie 2021/22

Aan de andere kant is veteraan Jens Toornstra weer niet de dribbelende pendelaar die Bazoer is.

Data: best dribbelende middenvelders, eredivisie 2021/22

Bazoer verstuurde dit seizoen bijna tweeënhalf keer zoveel aangekomen lange passes (90) dan Aursnes (37), terwijl hij met zijn riskante dribbelacties alsnog een hoger succespercentage met zijn gepingel had (52 procent) dan de doorgaans veilig spelende Toornstra (45 procent).

Feyenoord lijkt een risico te nemen met Bazoer. Waar de pieken hoog zijn, zijn de dalen laag in het spel van de 25-jarige Utrechter. Het is echter wel een aanlokkelijk risico. Een middenveldsduo Bazoer-Kökcü kan het Rotterdamse spel van wat extra swingend karakter voorzien.