<
>

Nijkamp: "Amerikanen willen snel resultaat, wij Nederlanders hebben tijd nodig"

Gerard Nijkamp ging in december aan de slag als technisch directeur bij Sparta Rotterdam. Daarvoor was Nijkamp ruim twee jaar werkzaam als algemeen directeur van MLS-club FC Cincinnati. Wat een 'American Dream' moest worden, verliep toch net wat anders. In augustus 2021 gingen Nijkamp en Cincinnati uit elkaar. Er viel in de tijd van Nijkamp weinig te juichen voor de Nederlandse enclave. De Amerikaanse club die sinds 2019 in de MLS uitkomt, eindigde in de afgelopen drie seizoenen telkens onderaan de ranglijst.

Nijkamp vertelt dat ze in de Verenigde Staten een heel andere sportcultuur hebben dan wij hier in Nederland. "Amerikanen houden van snel resultaat. Terwijl wij Nederlanders vaak ook tijd nodig hebben om een fundament neer te zetten. Amerikanen kijken heel snel naar de top. Kort resultaat, snel winnen, veel investeren. Voetbal ontwikkelen en mensen beter maken heeft ook tijd nodig. Dat neem ik wel mee uit mijn tijd in Amerika", aldus Nijkamp.

FC Cincinnati is een vrij nieuwe club en dus kun je volgens Nijkamp niet verwachten dat je direct een topclub wordt. "Die club is nog bezig met de infrastructuur. Niet alleen met de gebouwen, maar ook met het neerzetten van de organisatie. In Nederland willen de topclubs ook direct resultaat. Maar onze clubs zijn ook echt bezig met de jeugdopleiding, doorstroming en het ontwikkelen van mensen binnen de organisatie. In Amerika denkt men daar anders over."

Ondanks de tegenvallende resultaten heeft het werken in de Major League Soccer bijgedragen aan de ontwikkeling van Nijkamp. "Ik heb geleerd dat ik me nu toch wat meer direct ga focussen op het korte termijn resultaat, maar wel met de lange termijn in acht nemend."