<
>

Deze vier spelers zijn het geheim achter het succes van SC Cambuur

Pro Shots

SC Cambuur is de grote verrassing van de eerste seizoenshelft in de eredivisie. Waar de ploeg uit Leeuwarden voorafgaand aan het seizoen als degradatiekandidaat werd beschouwd, draait het nog altijd doodleuk mee in het linkerrijtje. Welke spelers zijn volgens de data verantwoordelijk voor deze verrassende opmars van Cambuur?

Issa Kallon

De linkerflank in Leeuwarden trekt veel bekijks. Linksbuiten Issa Kallon (25) is dan ook bezig aan het sterkste jaar uit zijn loopbaan.

In de eerste seizoenshelft is hij bij Cambuur verantwoordelijk voor de meeste schoten (34) en geslaagde dribbelsolo’s (26). Maar nog belangrijker: Kallon weet zijn explosieve acties en snelheid om te zetten in goals dit jaar. En niet alleen voor zichzelf: na Dusan Tadic en Cody Gakpo leverde Kallon de meeste assists (6) in de eerste 18 speelrondes.

Als we de data wat dieper induiken, zien we het geheim van Kallons succes. De rechtspoot neemt veel risico’s met zijn vele diepte- en dribbelacties, maar is opvallend balvast wanneer hij dat doet.

Zowel op eigen helft als op de helft van de tegenstander hoort Kallon tot de beste 30 procent van de eredivisie-buitenspelers in het voorkomen van balverlies. Dat maakt de pijlsnelle linksbuiten erg effectief tot dusver.

Alex Bangura

Maar Kallon is niet de enige uitblinker op de linkerflank. Linksback Alex Bangura (22) beleeft zijn grote doorbraak dit jaar.

De voormalig Feyenoorder is een loopwonder. Zowel qua sprintsnelheid als qua hoeveelheid sprints behoort Bangura tot de allerbeste lopers van de eredivisie. Niet geheel verrassend scoort hij dan ook erg goed op het vlak van balveroveringen.

Maar de Cambuur-linksback kan meer dan alleen buffelen. De data van zijn dribbels laten zien dat Bangura niet alleen met diepgang en snelheid gevaarlijk is. Ook aan de bal is hij aanvallend nuttig gebleken dit seizoen.

Gezien zijn sterke spel is het nauwelijks voor te stellen, maar Bangura heeft pas sinds februari 2021 een basisplaats bij Cambuur. De Leeuwarders hebben dus een echte groeibriljant in handen.

Mees Hoedemakers

Als klassieke ‘6’ vormt Mees Hoedemakers (23) bij Cambuur de brug tussen spelopbouw en aanval. De bij AZ opgeleide middenvelder heeft een enorm loopvermogen, is vaak aanspeelbaar en kan met beide benen als passer uit de voeten.

Maar nog belangrijker is Hoedemakers als verdedigend vangnet in het midden van het veld. Waar de meeste spelers bij Cambuur aan aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen denken, zorgt hij voor de balans. Met 47 geslaagde tackles leidt hij zijn team, maar de diepere data laten zien dat hij in de eerste seizoenshelft zelfs de actiefste balafpakker in de gehele eredivisie was.

Maar Hoedemakers is meer dan een klassieke ‘stofzuiger’. Dat blijkt uit de pressing-data: Cambuur is een ploeg die graag fel druk naar voren zet, en daarbij gaat hij volop mee in de strijd.

Net als Bangura lijkt Hoedemakers klaar voor een flinke stap hogerop, blijkt uit de cijfers.

Jamie Jacobs

Maar we hebben de Cambuur-speler met de sterkste eerste seizoenshelft voor het laatst bewaard. Want waar Jamie Jacobs (24) bij AZ niet verder kwam dan het beloftenelftal, is hij in Leeuwarden een bepalende speler geworden.

Een sterk seizoen in de Keuken Kampioen Divisie (8 goals, 12 assists) heeft Jacobs opgevolgd met een zeer sterke start op het hoogste niveau. Sterker, in de eerste seizoenshelft waren Guus Til en Steven Berghuis de enige middenvelders die bij meer goals betrokken waren dan Jacobs (5 goals, 4 assists).

Jacobs heeft een sterk loopvermogen, is wendbaar aan de bal en heeft een neusje voor de juiste positionering. Maar opvallend genoeg is de aanvallende middenvelder van Cambuur cijfermatig op zijn allerbest op de momenten zonder bal. Jacobs was de actiefste druk-zetter onder alle middenvelders in de eerste seizoenshelft.

Hoe de tweede seizoenshelft ook zal verlopen voor Cambuur, grote complimenten zijn nu al op zijn plaats. Nog vóór Oud & Nieuw lijkt de promovendus zich al veilig te hebben gesteld voor nog een jaar eredivisievoetbal. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan deze vier uitblinkers.