<
>

Luuk de Jong kopt Barça naar zege

Pro Shots

Barcelona is met een bescheiden zege begonnen aan het nieuwe jaar. De uitgedunde ploeg van trainer Xavi versloeg Real Mallorca met 1-0. Luuk de Jong maakte op het vakantie-eiland vlak voor de rust het doelpunt.

Barça klom naar de vijfde plek op de ranglijst, met een achterstand van 15 punten op koploper Real Madrid. De lijstaanvoerder verloor verrassend met 1-0 bij Getafe.

Barcelona trad in Palma de Mallorca met een gelegenheidsformatie aan. De Spaanse grootmacht miste door een golf aan positieve coronatests, blessures en schorsingen veel spelers. Ook Real Mallorca kon door een flink aantal besmettingen in de selectie niet op volle sterkte aan het duel beginnen.

Luuk de Jong, die mogelijk deze maand vertrekt naar een andere club, was in de eerste helft de gevaarlijkste aanvaller van Barcelona. Paal en lat, na een daverende omhaal, stonden aanvankelijk nog een treffer in de weg. Op slag van rust opende hij alsnog de score met een ferme kopbal: 0-1. Het was zijn tweede competitietreffer voor Barcelona.

Na de pauze was de jeugdige ploeg van Xavi wat minder dominant. Mallorca miste in de slotfase nog een paar aardige kansen op de gelijkmaker. Doelman Marc-André ter Stegen stelde met een knappe redding in de extra tijd de overwinning veilig.

Naast Luuk de Jong had ook middenvelder Frenkie de Jong een basisplaats bij Barcelona. Aanvaller Memphis Depay ontbrak nog. Hij is nog niet helemaal hersteld van een hamstringblessure.

Voor Xavi was het zaterdag nog een raadsel dat het duel op last van de leiding van La Liga moest doorgaan. "Het is belachelijk dat we gewoon moeten voetballen", doelde hij in zijn vooruitblik op het grote aantal afwezige spelers bij beide clubs.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.