<
>

De 11 verrassingen: van de terugkeer van Maradoan tot Giakoumagisch

Van veel spelers zijn de verwachtingen voor het seizoen torenhoog. Van een aantal hoef je aan het eind van het seizoen niet heel erg teleurgesteld te zijn als ze je amper zijn opgevallen. Gelukkig zijn er ook altijd een paar bij die boven zichzelf uitstijgen en opzien baren, zo ook in 2021. Dit keer in de 11: de verrassingen.


DE 11 VERRASSINGEN

11. Jonathan Okita

Club: N.E.C.

Leeftijd: 25

Vier jaar lang leed N.E.C. een vrij anoniem bestaan in de Keuken Kampioen Divisie. Totdat Jonathan Okita met zijn hak een bal vanuit onmogelijke hoek erin ramde tegen NAC Breda. N.E.C. promoveerde als nummer zeven toch naar de Eredivisie. Welkom in de wondere wereld van de play-offs. Okita ging na zijn doelpunt overigens gewoon door met scoren. De Congolees international is dit seizoen de MVP bij de club uit de Keizerstad. Zijn bekroning is misschien wel de Afrika Cup. Zo snel kan het allemaal gaan.


10. Mats Seuntjens

Club: Fortuna Sittard

Leeftijd: 29

The Brother of the Seun of God zal nooit een super populaire bijnaam worden en dus noemen we Mats Seuntjens gewoon zoals hij heet. En dat is precies genoeg, want ook van Mats Seuntjens bestaat er geen kopie. Helaas kreeg hij vorig seizoen zeven gele kaarten. En zeven is precies het aantal wondergoals dat Seuntjens behaalde na zijn vuurpijl tegen Groningen. En dat is een persoonlijk record, want Seuntjens scoorde nooit eerder zeven keer in een seizoen. In een seizoen waarbij er bij Fortuna niet altijd veel te genieten valt, is de aanvaller het lichtpuntje van Sittard en omstreken. De positieve verrassing in de strijd tegen degradatie. En dat bleek ook in Arnhem, want daar schoot hij tot ieders verwachting een corner rechtstreeks binnen. Alhoewel, tot ieders verwachting. Seuntjens zelf had het al twee weken daarvoor voorspeld.


9. Jizz Hornkamp

Club: FC Den Bosch

Leeftijd: 23

Weinig Nederlandse voetballers kunnen zeggen dat ze internationaal trending topic zijn geweest op Twitter. Een van hen is FC Den Bosch-spits Jizz Hornkamp. En dat allemaal nadat hij een fenomenale comeback realiseerde tegen Excelsior met maar liefst 4 goals van de spits. De internationale belangstelling was er. Niet allerminst vanwege zijn voornaam. Maar of hij daardoor aanbieding uit een Engelstalig land zou overslaan? "Daar kun je je eigen merchandise opstarten toch? Ja haha. Dat wou ik zeggen. Wat ga je verkopen dan? Shirtjes of wat dan ook." Zo dat is pas een maniertje om ergens een slaatje uit te slaan. Geld verdienen aan je voornaam, had zangeres Anouk Teeuwe daar maar aan gedacht. Oh wacht. Anyway, terug naar Hornkamp. Want die werd mede door zijn internationale bekendheid eens met wat teamgenoten gespot door niemand minder dan Hans Kraay Jr. "Die zaten de hele avond aan de Spa Blauw en 7-up. Op een gegeven moment heb ik ze een rondje gegeven. Toen heb je ze sterke drank gegeven? Nee en toen bestelden ze weer. En ik zei jullie kunnen gewoon een wijntje of een biertje of een bacotje drinken want ik ga vrijdag toch tegen Pascal zeggen dat jullie allemaal dronken waren."


8. Sem Steijn

Club: ADO Den Haag

Leeftijd: 20

Ja, ook in het geval van de Steijns wordt voetbalbloed van vader op zoon doorgegeven. En in een team met Eljero Elia, Ricardo Khisna en Thomas Verheydt zegt het genoeg dat Sem Steijn dé revelatie is van dit ADO Den Haag. Met een schild in de armen is een uitleg inderdaad overbodig. Steijn is dit seizoen al goed voor elf doelpunten. En achter de schermen mag het misschien malaise zijn bij de Hofstad-club. Op het veld lopen ze in Den Haag de polonaise. Met Steijn daarbij voorop.


7. Teruggekeerde PSV'ers

Club: PSV

Leeftijd: Bruma (27) en Ritsu Doan (23)

Terug van weggeweest. En misschien daarom wel een grotere verrassing dat ze vaker dan verwacht in het shirt van PSV floreren: Bruma en Ritsu Doan. Verstotelingen die na verhuurperiodes bij Olympiakos en Arminia Bielefeld uitgroeien tot basisspelers in de Lichtstad. En daar is volgens Bruma maar één persoon verantwoordelijk voor: Roger Schmidt. Het enige probleem blijft dat beide spelers moeite hebben met een andere taal dan hun moedertaal. Desondanks had Doan een geweldige wedstrijd tegen Fortuna. De Japanner maakte 2 treffers in de beker. Voor de 21-voudig Japans international een bekroning. En om de verwachtingen niet al te hoog te maken hebben ze in het land van de Rijzende Zon een bijnaam voor de PSV’er: Maradoan. Na het bezoek van de Argentijnse legende in 2017 moet dit dus de plek zijn waar de Japanner in Nederland moet gedijen.


6. Promotie Go Ahead

Als nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie ging Go Ahead Eagles de winterstop in. Niet wetende dat het van de volgende 20 wedstrijden er maar liefst zestien zou winnen. En toen kwam de ontknopingsdag der ontknopingsdagen. Go Ahead moest winnen bij Excelsior. De Graafschap mocht thuis niet winnen van Helmond Sport. In Doetinchem huilt de hemel die avond een waterval aan regendruppels. Het maakt de spanning in Kralingen des te groter. Een uur dat voelt als een eeuwigheid verstrijkt en dan komt uiteindelijk dat verlossende bericht. Er is geen goal gevallen op de Vijverberg, Go Ahead promoveert rechtstreeks naar de Eredivisie. Een legendarische avond volgt. En na een fabelachtige avond volgt doorgaans een kater van een ochtend. Maar bij Kees van Wonderen is dat - naamsgeplicht - niet het geval.


5. Lars Unnerstall

Club: FC Twente

Leeftijd: 31

Met een Duitse trainer zou het vorig seizoen toch een zekerheidje moeten zijn dat Lars Unnerstall onder de lat zou komen te staan. Unnerstall had onder Mark van Bommel zijn plek als nummer één al veroverd ten koste van Jeroen Zoet. Maar onder Roger Schmidt bleek niets minder waar. Roger Schmidt haalde Yvon Mvogo weg bij Leipzig en de Zwitser begon het seizoen als nummer een. En goed pakte dat niet echt uit. In het Eindhovense kwam er vervolgens interesse in Joël Drommel. Unnerstall wist genoeg. Daar in Enschede kwam een plekje vrij. Dat er in het Duitse plaatsje Ibberbüren enorme muren worden gebouwd, weten ze in Twente al te goed. Vanaf de Grolsch Veste is het nog geen uurtje rijden naar het huis van de keeper, die floreert in het Tukkerrood. Zo noteerde Unnerstall tegen Feyenoord maar liefst acht reddingen. Ook de last minute-flow van Cyriel Dessers kon de doelman maar moeilijk bekoren.


4. Spitsen van Feyenoord

Club: Feyenoord

Leeftijd: Bryan Linssen (31) en Cyriel Dessers (27)

Het ene jaar is het bij Feyenoord niets in de punt van de aanval, het andere jaar schieten ze de ene na de andere bal binnen. Dit jaar heeft Feyenoord zelfs twee aanvalsleiders die De Kuip laten ontploffen: Bryan Linssen en Cyriel Dessers. Linssen begon dit seizoen in de punt van de aanval. En niet zonder reden, want hij scoorde 5 keer in zijn eerste 5 duels. Zijn vijfde seizoenstreffer was de 100ste Eredivisie-goal uit zijn carrière. Al was zijn heerlijke hakje niet goed genoeg voor Feyenoords mooiste goal van de maand. En dat tot ontsteltenis van Linssen zelf. Zijn concurrent in de spits heeft vaak aan een minuut genoeg om te scoren. Tenminste, als die minuut de 92ste minuut is. Een verrassingseffect mag het niet meer heten: Cyriel Dessers vlamt van alles binnen.


3. Excelsior

Blijven we bij topscorers uit Rotterdam. In de Keuken Kampioen Divisie was Excelsior vorig jaar een grijze muis. Sterker nog. Als de ploeg na deze winter nog zes punten pakt, heeft het evenveel punten als heel vorig seizoen. Zelfs rasoptimist Redouan El Yaakoubi had niet durven dromen dat de Kralingers meedoen om een rechtstreekse promotieplek. En ja, een groot conto valt af te schuiven op het Groningse genie: Thijs Dallinga. Die voor de winterstop 25 keer het netje vond voor de ploeg van Marinus Dijkhuizen. Al is het volgens Dallinga zelf alles behalve een onemanshow. Hij is verantwoordelijk voor 52 procent van de doelpuntenvoorraad en dan mag het best een klein beetje om de aanvalsleider draaien.


2. Georgios Giakoumakis

Club: VVV-Venlo (nu Celtic)

Leeftijd: 27

En als iemand weet hoe Dallinga zich moet voelen is het Georgios Giakoumakis wel. De Griekse topscorer van de Eredivisie. Of zoals ze in Griekenland zeggen 'protos scorer'. En op de eerste plaats eindigde Giakoumagisch op ruime afstand van Donyell Malen en Steven Berghuis. 29 keer vond de Griek het net. Zonder hem scoorde VVV slechts 17 keer en dus was de degradatie ergens logisch. Misschien hadden de VVV-spelers vaker naar de spits moeten luisteren. Door zijn goals terug te kijken en daarvan te leren, dwong de topscorer een transfer af naar het grote Celtic. Zo snel kan het gaan als je vriend en vijand kan verrassen. En dat niet alleen, want Giakoumakis gaat de boeken in als de eerste winnaar van de Van der Kuijlen-trofee. En niemand hoefde de Griek uit te leggen wat dat betekent.


1. SC Cambuur

Gaan we naar de nummer één! Bij SC Cambuur gaat het sportief gezien alles behalve klote. De promotie naar het hoogste niveau had gevoelsmatig al eerder moeten komen. Ook vorig seizoen stond er in de Keuken Kampioen Divisie geen maat op de ploeg uit Leeuwarden. Het kampioenschap lijkt dit seizoen een mooie bekroning te krijgen met een ploeg die zich geen enkele zorgen hoeft te maken. Zelfs Champions League-overwinteraar Ajax zit in het vizier van de club uit de hoofdstad van Friesland. Topscorer van de ploeg is middenvelder Jamie Jacobs. Maar ook de linkerflank van de Leeuwarders wordt geroemd. Issa Kallon en Alex Bangura beschikken over een portie snelheid waar menig flitspaal zijn werk bij zou doen. Verfijnd of niet. Gevaarlijk is het duo zeker. En een van de redenen dat Cambuur lekker als nummer acht de winterstop in gaat.