<
>

Alkmaar, de stad waar het betaald voetbal allemaal begon

In aflevering zes van Ontdek de Eredivisie gaat voetbalschrijver Sjoerd Mossou op zoek naar de plekken in Alkmaar waar AZ het diepst geworteld is. Samen met clubman Barry van Galen brengt Mossou een bezoek aan de plek waar de voormalig Alkmaarder Hout stond. Een dagje AZ is niet compleet zonder een bezoek aan Snackbar Danny, de enige plek waar een Broodje AZ valt te halen voor en na de wedstrijd.

Op het Waagplein in Alkmaar staat traditioneel de kaasmarkt, maar daaraan was ook de plek waar voormalig topschutter Jozy Altidore woonde. Vlakbij ligt café Amstelhoek. Een echt AZ-café, waar hondstrouwe supporters als Johan Blaauw samenkomen voor de wedstrijd. "Iedereen heeft het over de periode Co Adriaanse", zegt Blaauw over welke trainer hem het meest is bijgebleven. "Dat zijn echt wat waanzinnige jaren geweest. Je moest zorgen dat je niet een paar minuten te laat was. Onder Co lag de bal na een paar minuten al in het net."

Vervolgens neemt Blaauw de journalist mee naar de Kanaalkade, waar in 2009 het kampioenschap onder Louis van Gaal werd gevierd in een wirwar van boten. Het was ook de plek waar Van Gaal zijn beroemde 'Wij zijn de beste van Nederland'-toespraak hield.

Met clublegende Van Galen gaat Mossou langs de plek waar de Alkmaarder Hout, het oude stadion van AZ, stond. "Portugezen dachten dat dit een stadion voor ons trainingsveld was", zegt Van Galen lachend. Tegenwoordig is het een woonwijk met daarbij een stenen monument. Of Van Galen dat een geschikt eerbetoon vindt? "Ik ben er niet kapot van eerlijk gezegd."

In Snackbar Danny is de voormalig middenvelder van AZ nog wel helemaal op zijn plek. "Ik kwam hier na de wedstrijd regelmatig", zegt Van Galen. "Met Henk Timmer. Een ouderwets patatje oorlog."

De zesde aflevering van 'Ontdek de Eredivisie' is vanavond om 18.00 uur te zien op ESPN.