<
>

Van Nistelrooij: "Ambitie om trainer van PSV1 te worden. Maar morgen nog niet."

Debuterend hoofdcoach Ruud van Nistelrooij heeft zijn rentree gemaakt in het topvoetbal. Sinds dit seizoen is hij eindverantwoordelijke van Jong PSV, waar hij het stokje overnam van Peter Uneken. De oud-topspits van onder andere PSV, Manchester United en Real Madrid doorliep als trainer de jeugdopleiding van PSV en werd na een succesvolle periode bij de Onder 18 doorgeschoven naar het beloftenelftal.

Van tevoren was niet zeker dat Van Nistelrooij zijn rentree als trainer in het profvoetbal zou maken. “Ik wilde kijken waar het toe zou leiden dus ben ik aan de slag gegaan in de jeugd. Ik krijg er energie van. Als ik opsta dan heb ik zin om er een knallende dag van te maken met mijn groep en de staf.”

Zelf werkte hij met topcoaches zoals Sir Alex Ferguson bij Manchester United en Fabio Capello, Bernd Schuster en Manuel Pellegrini bij Real Madrid. Toch heeft de 45-jarige Ossenaar geen beeld van hoe hijzelf als trainer wil zijn. “Ik wil vooral mezelf zijn. Ik denk dat dat belangrijk is. Mijn karakter is mijn vertrekpunt. Langs de lijn, emotioneel of rustig, dat zie ik dan wel.”

‘Liever trainer dan speler’

Van Nistelrooij leeft als voetballer maar voor één ding: scoren. Met succes overigens, want in 589 wedsrtijden voor club als land maakte hij 362 doelpunten. “Die tijd als spits, met die nauwe kijk op het vak dat je beoefent, ben ik blij dat dat klaar is. Het verschil tussen privé en speler was enorm, zo vond ook mijn familie. Ik was zó gefocust om te presteren, te winnen en mijn aandeel daarin te leveren. Maar ik merk nu als trainer, met die cursussen en mijn ontwikkeling binnen PSV, dat mijn blik veel ruimer wordt. Je hebt te maken met een team, een staf en een jeugddoorstroming. Ik merk dat ik daar heel veel energie van krijg.”

Inmiddels staat de 70-voudig international al twintig wedstrijden aan het roer bij het beloftenelftal. Jong PSV gaat als nummer elf de winterstop in met 23 punten. Hoewel hijzelf in de grootste stadions de grootste wedstrijden heeft gespeeld, voelt Van Nistelrooij zichzelf niet te groot voor de Keuken Kampioen Divisie. Integendeel zelfs.

“Het heeft wel iets. Het is een beetje de romantiek van het voetbal. Clubs die eigen zijn. Ik vind het wel mooi. Ik heb wel dezelfde passie en motivatie om er alles uit te halen als trainer. Dat zit er ook nog in. Trainen is wel leuker. Een doelpunt maken in een vol stadion en de wedstrijd winnen. Ik weet niet of je dat kan vergelijken, maar ik vind op dit moment de dagelijkse leven die ik doe wel leuker.”

Droom

Bij het beloftenelftal van de Eindhovenaren kan Van Nistelrooij in de luwte kennismaken met het hoofdtrainerschap. “Ik vind het belangrijk dat ik toch nog een normaal leven kan leiden. Als ik had gemerkt dat de Keuken Kampioen Divisie mij niet los kan laten en ik thuis als een gefrustreerde trainer rond zou lopen, dan zou verder gaan in dit vak niet handig zijn. Nu word ik niet permanent geconfronteerd met mindere resultaten. Dat gaat nog wel anders worden. Ik heb namelijk bij PSV aangegeven dat ik een droom heb om hoofdtrainer van PSV 1 te worden. Niet morgen of volgend seizoen, maar het moment dat het mogelijk is en ik er klaar voor ben.”