<
>

Van der Sar in gesprek over nieuw contract: ''Voorlopig zijn we hier nog niet klaar''

2022 nadert en dat betekent terugblikken op het huidige kalenderjaar. Voor Ajax was het, met de gewonnen dubbel en in het nieuwe seizoen het ongeslagen Champions League-avontuur, op papier een goed jaar.

Toch is algemeen directeur Edwin van der Sar niet louter enthousiast. In gesprek met Ajax TV blikt hij terug op het afgelopen seizoen: "Het was wisselend. Succesvol, en het is gaaf dat de spelers zich goed ontwikkelen. Maar er waren ook toch wel wat foutjes, wedstrijden die je eigenlijk behoort te winnen. Maar dat maakt voetbal ook wel weer gaaf."

Ten Hag
Erik ten Hag is een belangrijke factor in het succes van de Amsterdammers. Hij staat naar verluidt in belangstelling van meerdere clubs maar is voorlopig nog gewoon trainer van Ajax.

"Ik weet nog goed dat we vorig jaar met Erik zaten vorig jaar bij zijn contractverlenging. De ambitie die uit zijn ogen spatte... Hij zei dat hij meer uit deze groep kon halen. Wij geloofden dat, en hij heeft het samen met zijn staf wel waargemaakt," zo is Van der Sar lovend over Ten Hag.

Toekomst
Van der Sar zit duidelijk goed op zijn plek en ligt nog tot het einde van 2023 vast. Hij zegt in gesprek te zijn met de raad van commissarissen over een eventuele contractverlenging. Maar of hij gaat verlengen, is nog niet zeker: "Ik heb het naar mijn zin. Maar er is altijd wel uitdaging of dingen die op de deur kloppen, maar voorlopig zijn we hier nog niet klaar," zo laat Van der Sar de toekomst ongewis.

Keepers
Traditiegetrouw gaan de discussies in Amsterdam vooral over wie en wat nou echt een Ajax-spits is. Maar nu Sébastien Haller de topscorer is van zowel de Champions League als de Eredivisie, is het wel duidelijk wie de nummer negen van de Amsterdammers is.

In 2021 ging het vooral over de positie onder de lat. Niet gek, zo grapt Van der Sar: "Is ook de belangrijkste positie die er is hè?"

Waar Ajax jarenlang goud in handen had met André Onana, zorgde zijn dopingaffaire voor een kentering. Nadat duidelijk werd dat de doelman zijn contract niet meer wilde verlengen, volgde er nog een flinke soap. Ajax dacht vervolgens met routinier Maarten Stekelenburg de vervanger al in huis te hebben, maar een blessure gooide roet in het eten.

Inmiddels is Remko Pasveer de onbetwiste nummer 1 en dat had lang niet iedereen verwacht, ook keepersexpert Van der Sar niet: "Marc Overmars stond er altijd al positief in. Maar hij heeft de verwachtingen overtroffen, of in ieder geval die van mij."

2022
Bij een terugblik wordt er toch ook altijd stiemem naar de toekomst gekeken. Van der Sar is blij, maar ook een tikkeltje ongeduldig: "De Champions League proeft als fijn. Maar kampioen worden is het allerbelangrijkste."