<
>

Antony wil grote prijzen winnen met Ajax en 'droomt van Premier League'

Antony Matheus dos Santos- voetbalnaam Antony- kent een uitstekend kalenderjaar. Met Ajax wordt hij lands- en bekerkampioen en schittert hij in de Champions League. Voor het Olympisch elftal van Brazilië is de dribbelaar letterlijk ‘goud’ waard met zijn beslissende assist in de met 2-1 gewonnen finale. Als klap op de vuurpijl wordt de rechtsbuiten international van het Braziliaanse elftal en scoort hij bij zijn debuut de 1-3 in en tegen Venezuela.

Dit kalenderjaar komt Antony 56 duels in actie, zowel voor Ajax als de nationale ploeg. Met elf goals en negen assists heeft de Braziliaan een behoorlijk aandeel gehad in de successen, die beide teams hebben gehad afgelopen jaar. Ondanks dat verwacht hij meer van zichzelf en moet hij zich verder ontwikkelen. “Ik moet meer scoren. Ook heb ik uit de analyse van videobeelden gezien dat ik scherper moet zijn op het winnen van de tweede bal en mijn rechterbeen moet verbeteren. Daar ben ik hard op aan het trainen, zodat het beter wordt.”

Effectiever dribbelen
De in São Paulo geboren aanvaller maakt naam en faam met zijn flitsende acties, Arjen Robben-achtige doelpunten en snelheid. Zoals Braziliaanse voetballers typeert speelt hij met zijn tegenstander, maar met respect, zo oordeelt Antony zelf, die het dribbelen als zijn grootste kwaliteit ziet. “Daar ben ik gek op. Altijd al geweest. Toen ik klein was, deed ik dat al constant met mijn broer. Nu maak ik mijn dribbels ook beter af en levert het ook nog wat op.”

Rúben Vinagre van Sporting CP zal nog wel eens zwetend wakker worden van de dribbelaar. De linksback van de Portugezen kreeg in het eerste Champions League-duel met Ajax geen grip op de 21-jarige buitenspeler. Met drie assists kroonde Antony zich tot een van de bepalende spelers in die wedstrijd. In welke wedstrijd hij het beste heeft gespeeld, vindt hij lastig te zeggen. “We hebben veel goede wedstrijden gespeeld, onder andere tegen Sporting CP. Ook het tweeluik met Borussia Dortmund en de competitiewedstrijd thuis tegen PSV heb ik goed gespeeld.”

Premier League
In de winter van 2020 betaalt Overmars meer dan vijftien miljoen euro aan São Paulo FC voor Antony. Een halfjaar later arriveert de vleugelspeler met hoge verwachtingen in Amsterdam. Hij maakt in korte tijd al naam en weet inmiddels dat zijn plafond niet in Amsterdam ligt. “Ik kan niet in de toekomst kijken. Eerst wil ik hier grote prijzen winnen en ook het WK komt eraan. Dat is de droom van iedere voetballer. Net zoals spelen in de Premier League, de beste competitie die er is in mijn ogen.”

Tot die tijd heeft de smaakmaker Ajax in zijn hart gesloten en voelt hij zich daar enorm thuis. “Ik dank God elke dag als ik door de poort loop of in de Johan Cruijff ArenA speel. Ik wil hier verder groeien en hard werken om bijvoorbeeld het WK te halen. Hier word ik door iedereen gewaardeerd en voel ik me blij. Ik geniet echt van elke dag en zie wel hoe het verder gaat.”