<
>

Heitinga ook als trainer op weg naar de top: "Hij moet die ambitie hebben"

In de ESPN DOC: 'Heitinga, opnieuw naar de top' kijken onder andere Marc Overmars en Erik ten Hag naar de ontwikkeling van de hoofdcoach van Jong Ajax. Overmars schoof Heitinga in de zomer van 2021 door van Ajax Onder 18 naar het beloftenelftal en kent zijn ambities als trainer. De oud-verdediger van onder meer Ajax, Atletico Madrid en Everton wil op termijn het eerste trainen en terugkeren naar de top, maar Overmars vindt dat hij daarvoor nog wat meer "vlieguren moet maken".

Heitinga wordt de eerste maanden als hoofdtrainer gevolgd bij zijn nieuwe ploeg. Onder meer zwager Boudewijn Zenden, Erik ten Hag, directeur voetbalzaken Marc Overmars, assistent-trainer Michel Kreek en ‘pupillen’ Naci Ünüvar en Sontje Hansen beoordelen de prestaties van de 87-voudig international.

Doordat Mitchell van der Gaag promoveerde van Jong Ajax naar assistent bij de hoofdmacht kwam het hoofdtrainerschap bij de nummer zestien van de Keuken Kampioen Divisie van vorig seizoen vrij. “Ik belde Heitinga en vroeg hem erover na te denken of hij Jong Ajax wil gaan trainen, maar zei hem niet al te lang te wachten. Dan gaan we verder kijken. Ik ken zijn ambities als hoofdtrainer. Dit jaar mag hij blij zijn dat hij dit elftal mag trainen en zich verder mag ontwikkelen”, blikt Overmars terug.

Heitinga probeert nog hard-to-get te doen, maar wordt snel overtuigd, al was dat niet door degene aan de andere kant van de telefoon: “Ik zei dat ik de volgende dag erop terug zou komen, maar mijn vrouw vertelde me dat ik er niet over na hoefde te denken. Dat klopte ook.” Een dag later -31 mei 2021- wordt bekend dat hij het stokje overneemt van Van der Gaag.

Spreekt de taal van de jongens

In de documentaire zijn vele kleedkamerbeelden, wedstrijdbesprekingen, persoonlijke gesprekjes en trainingen te zien. De trainingen die de debuterende hoofdcoach worden tot in de puntjes verzorgd, zo vertelt een van zijn assistenten, René Stam. “Met het uitzetten van zijn trainingen moet elk pionnetje op de centimeter goed staan. Als het dan eenmaal goed staat, zegt hij: ‘doe toch nog maar een beetje naar links of naar rechts’.”

Dezelfde ervaring heeft zijn andere assistent, Michel Kreek als hij beelden van de tegenstander analyseert. “Hij is zo enthousiast. Dan ben ik bezig met analyseren en zegt hij: ‘we kunnen ook dit en dit proberen’ en dan wordt ik weer meegesleurd. Dat is hoe John is.” Daarnaast roemt Kreek Heitinga om het ‘spreken van de taal van de jongens’. “Wat ik heel erg waardeer in John is de confrontatie die hij met ze aangaat. Ook de talentvollere jongens. Die worden zelfs extra hard aangepakt.”

Weg der geleidelijkheid

Intern heeft de ex-verdediger uitgesproken om ooit trainer in de Johan Cruijff ArenA te zijn. Kreek heeft geen enkele twijfel: “Hij heeft de potentie en ik ben ervan overtuigd dat hij het kan worden.” De man die daar voorlopig over gaat, wil eerst ontwikkeling zien: “Die ambitie moet je hebben en die mag je ook uitspreken. Hij moet als trainer stappen zetten en laten zien dat hij wat bijzonders heeft als trainer, wat voor Ajax 1 nodig is. Ik hoop het, maar voor nu moet hij nog even gasgeven”, aldus Overmars.

Ook de huidige trainer van Ajax, Erik ten Hag, ziet dat Heitinga zich goed ontwikkelt. Daarbij zegt hij de route van de 87-voudig Oranjeinternational te bewonderen: ''Het is bijna niet te doen om in het trainerschap een hele snelle weg af te leggen. Heitinga kiest voor de weg der geleidelijkheid. Ik hoop dat het hem heel veel succes gaat brengen. En als je ziet hoe hij bezig is, verwacht ik dat wel.''

De documentaire 'Opnieuw naar de top' over John Heitinga is vanaf nu te zien in Watch.