<
>

Nilis heeft advies voor Vertessen: "Hij zou een halve Nederlander moeten worden"

Het is een opvallend gegeven op de helft van de competitie. De clubtopscorer van PSV luistert naar de naam Yorbe Vertessen. De 20-jarige Belgische aanvaller is geen onomstreden basisspeler, maar uitermate doeltreffend in de minuten die hij krijgt van trainer Roger Schmidt. Vertessen is hard op weg zijn belofte in te lossen. Is hij de PSV-spits van de toekomst?

PSV bleef tegen RKC Waalwijk op het juiste spoor mede door twee doelpunten van Vertessen. Daarmee kroonde hij zich tot clubtopscorer met zes doelpunten in 15 wedstrijden. Hij heeft dit seizoen slechts 88 minuten nodig voor een doelpunt. De goals tegen RKC waren allerminst makkelijk en verraden de klasse van de PSV-spits, zo laten de beelden zien.

Nilis bewondert progressie Vertessen

PSV-icoon Luc Nilis keek met genoegen naar de doelpunten van zijn voormalige pupil. Nilis werkte als spitsentrainer twee jaar lang intensief samen met Vertessen om onder andere zijn traptechniek te verbeteren. “Je ziet een bepaalde rust. Hij nam een goede houding aan, stond goed in balans en werkte rustig af. Daarin heeft hij veel progressie gemaakt. Je ziet dat hij meer en meer scoort op die manier”, zegt de oud-topschutter van de Eindhovenaren.

Nilis was zelf een vrij complete, sierlijke aanvaller gezegend met een geweldige trap. Door te vertrouwen op zijn techniek wist hij voor het doel vaak de juiste keuze te maken. Die kneepjes probeerde Nilis ook Vertessen bij te brengen. “Hij bezit als aanvaller een bepaalde agressie in de goede zin van het woord. We hebben vooral heel veel gewerkt om de rust te kunnen bewaren in de eindfase, zodat hij doelgericht kan afwerken.” De trainingsuren beginnen nu zijn vruchten af te werpen.

Van supersub naar basisklant?

Vertessen wordt nu nog door Schmidt gezien als de ideale twaalfde man, maar volgens Nilis is het een kwestie van tijd voordat hij een vast onderdeel wordt van de basiself. ESPN-analist Arnold Bruggink, die dezelfde positie als Vertessen bekleedde bij PSV, snapt echter ook heel goed waarom de rappe Belg pas later in de wedstrijd wordt gebracht. Vertessen is een speler met een groot plichtsbesef, die uitvoert wat de trainer aan hem vraagt. “De keren dat hij in de basis begon, was het gewoon net te weinig. Schmidt weet ook: als ik Vertessen breng, gebeurt er altijd iets. Hij kan dan het verschil maken. Dat laat hij nog elke keer zien”, zegt Bruggink.

Eran Zahavi zit voorlopig nog in de lappenmand en Carlos Vinícius weet ook niet altijd te overtuigen. Wat heeft Vertessen dan nog nodig om vanaf het begin te starten? “Een beetje Nederlandse mentaliteit misschien. Hij is een timide Belg en zou halve een Nederlander moeten worden. Hij mag gerust opkomen voor zijn kwaliteiten”, stelt Nilis. “Door in wedstrijden waarin hij in de basis begint, vanaf minuut 1 te laten zien wat hij kan brengen”, vult Bruggink aan. “Wanneer een tegenstander nog compact staat, hetzelfde te laten zien. In plaats van als er meer ruimte ontstaat en de tegenstander al vermoeid is.”

Vertessen gevaarlijk in de zestien

Statistieken wijzen uit dat Vertessen de gevaarlijkste PSV-aanvaller is. Hij is de PSV’er die het vaakst op doel schiet en de meeste balcontacten in de vijandelijke zestien per wedstrijd noteert. “Zijn snelheid is zo’n specifieke kwaliteit en hij scoort makkelijk”, zegt Bruggink. Vertessen weet aan het einde van de eerste seizoenshelft zijn specialisme te koppelen aan rendement. “In het begin was het heel druistig. Nu zie je hoe goed het kan passen”, constateert Bruggink.

Tegen Go Ahead Eagles dient zich voor Vertessen een nieuwe kans aan om te bewijzen dat hij in de basis hoort. Nilis durft al wat verder vooruit te kijken. Verandert zijn rol van supersub naar basiskant, dan lonkt een oproep voor de Rode Duivels. “Ik kan mij niet voorstellen dat de bondscoach hem niet op een lijst heeft staan. Ik denk wel dat hij van zijn generatie bovenaan die lijst staat”, besluit Nilis.

PSV - Go Ahead Eagles zie je donderdag LIVE vanaf 18.45 uur op ESPN.