<
>

Ontdek de Eredivisie: Vitesse FC Hollywood aan de Rijn, maar ook een traditieclub

ESPN

In aflevering drie van 'Ontdek de Eredivisie' gaat sportjournalist Sjoerd Mossou op zoek naar de verhalen achter Vitesse. Samen met Edward Sturing, Jan Streuer en Nicky Hofs bezoekt hij plekken die speciaal zijn voor de Arnhemse club. Zo komt Mossou onder meer langs café De Schoof, het Nieuw-Monnikenhuize monument, het GelreDome en Papendal.

Vitesse is een club van contrasten. Het is FC Hollywood aan de Rijn, maar ook een echte traditieclub. Dat concludeert Mossou na zijn ontdekkingstocht door Arnhem.

Café De Schoof

Op de Korenmarkt vind je Café De Schoof: Het Vitesse café. Theo Janssen, Ronald Koeman, Pierre van Hooijdonk en Nikos Machlas kwamen hier graag. Frank de Zoete van Café de Schoof kan dat bevestigen. "Alle spelers kwamen hier in de tachtige jaren. Ook in de negentige jaren trouwens." Niet alleen toen waren er hier Vitesse-spelers te vinden. "Nu komen ze ook nog wel als ze winnen." In een café ontstaan mooie verhalen en zo ook in café De Schoof. DJ Dejan Čurović is daar een voorbeeld van.

Nieuw-Monnikenhuize

De diepste wortels van Vitesse liggen geworteld in Nieuw-Monnikenhuize. Mossou gaat samen met clubicoon Edward Sturing langs het Nieuw-Monnikenhuize monument. Sturing speelde in zijn tijd als Vitesse-speler nog memorabele wedstrijden in het oude stadion. Zo ook tegen Real Madrid. "Ik weet nog wel dat de voorzitter van Real Madrid op Schiphol werd opgehaald met iets van een Volkswagen ofzo. Die wilde niet instappen, want dat vond die niks. Toen moest er een duurdere auto komen waarmee hij hierheen gereden werd. Real Madrid mocht de avond voor de wedstrijd hier trainen en die schrokken zich dood. Die wisten niet waar ze terechtgekomen waren. We verloren die wedstrijd uiteindelijk met 0-1 door een goal van Hierro volgens mij", aldus Sturing.

GelreDome

Inmiddels is het GelreDome al een hele tijd de thuishaven van Vitesse. Een multifunctioneel stadion waar naast voetbalwedstrijden ook concerten kunnen plaatsvinden. Mossou bekijkt wat dit stadion nou zo uniek maakt. Zeearend Hertog die hier zijn vlucht maakt, een iconisch moment van Aad de Mos en nog veel meer zaken maken het GelreDome het stadion dat het nu is.

Papendal en Theo Bos

Mossou eindigt zijn reis op Papendal. Samen met oud-speler Nicky Hofs maakt hij een rondje langs het bekende sportcomplex van Vitesse. "Het was een oude boerderij met wat bouwketen erin. Het was eigenlijk wel prachtig. Soms had je koud water, soms warm water. Soms moest je overlopen om te kunnen douchen. Als er spelers voor het eerste elftal gehaald werden, kwamen ze niet eerst hier naartoe. Ze gingen dan naar het GelreDome. Dat is natuurlijk fantastisch en als je dan hier kwam kan ik me voorstellen dat je je afvraagt waar je bent beland", vertelt Hofs.

De nieuwe accomodatie op Papendal is een stuk luxer. Bij de ingang staat een bronzen beeld van Theo Bos: Mister Vitesse. "Theo heeft heel veel voor mij betekend in mijn carrière. Ik heb wel heel veel aan hem te danken", aldus Hofs. Het beeld is dan ook speciaal voor hem. "Als je hier aan komt lopen en je kijkt naar het beeld, dan denk je dit is Vitesse."

De derde aflevering van 'Ontdek de Eredivisie' is vanavond om 18.00 uur te zien op ESPN