<
>

Petrovic rent bij debuut Irak veld in en wijst penaltynemer aan

Zeljko Petrovic beleefde dinsdag een opmerkelijk debuut als bondscoach van Irak. De opvolger van Dick Advocaat rende in de eerste wedstrijd in de strijd om de Arab Cup tegen Oman het veld in om persoonlijk aan te wijzen wie de toegekende strafschop moest nemen.

Petrovic deed dat omdat de penalty, diep in de blessuretijd van de tweede helft bij een achterstand van 1-0 voor Irak, was gemist door Ayman Hussein. Irak mocht de strafschop overnemen omdat de keeper van Oman te vroeg van zijn doellijn af was gekomen.

Petrovic was bang dat Hussein zelf nog een keer wilde aanleggen vanaf 11 meter, terwijl volgens Petrovic het beter was als Hasan Abdulkareem dat zou doen. Petrovic rende het zestienmetergebied in om Abdulkareem aan te wijzen. Op beelden is te zien hoe enkele spelers van Irak Petrovic daarna rennend meenemen naar de zijlijn.

De boodschap van Petrovic was wel overgekomen. Abdulkareem nam de strafschop en benutte die ook. Irak hield zo nog een punt over aan het duel: 1-1.

Arab Cup

''Ik ben heel erg trots om bondscoach te zijn van de nationale ploeg van Irak,'' vertelde Petrovic voorafgaand aan het duel op de persconferentie. Hij werd aangesteld als bondscoach nadat Advocaat en assistent Cor Pot hadden besloten om een punt te zetten achter hun avontuur in het Midden-Oosten.

''We zijn hier niet voor vakantie. We zijn hier voor de Arab Cup. We vernieuwen de ploeg en bij de selectie zitten al acht nieuwe spelers. Dat laat zien dat we flink bezig zijn met het samenstellen van een nieuwe ploeg.''

Kritiek op Advocaat

De laatste partij van Advocaat ging op 16 november met 0-3 verloren tegen Zuid-Korea. Eén van zijn spelers, Justin Meram, gaf na afloop een vernietigend interview, waarin hij het vertrouwen in zijn coach opgaf.

''Advocaat en zijn staf denken dat ze groter zijn dan Irak. Geeft hij zijn leven voor Irak of is hij gekozen vanwege zijn naam? Als ik niet speelde, kreeg ik van de vorige bondscoaches een nette uitleg. Maar Advocaat praat niet eens met mij en dat vind ik echt respectloos," aldus Meram.

In dit artikel is informatie van het ANP verwerkt.