<
>

Messi schrijft geschiedenis, superster wint zevende Gouden Bal

ANP

Lionel Messi heeft voor de zevende keer in zijn loopbaan de Gouden Bal gewonnen. De Argentijn van Paris Saint-Germain bleef tijdens de verkiezing van het organiserende magazine France Football in Parijs Robert Lewandowski (Bayern München) voor. Jorginho (Chelsea) eindigde op de derde plaats. Niet eerder won een speler tijdens zijn carrière zeven keer de Gouden Bal.

Messi pakte in 2021 voor de eerste keer een grote prijs met de nationale ploeg. De aanvoerder loodste Argentinië naar de Copa América. "Het is ongelooflijk dat ik hier weer sta", bekende Messi tijdens het gala. "Ik weet niet hoelang ik dit niveau nog kan volhouden. Ik heb altijd wel een beetje gedacht dat het ooit voorbij zal zijn. Maar ik ben heel blij dat het succes nog steeds voortduurt."

Lewandowski werd vooraf gezien als favoriet voor het winnen van de Gouden Bal. Hij maakte afgelopen seizoen maar liefst 41 doelpunten in de Bundesliga, een record. Hij werd eerder tijdens de ceremonie in Parijs nog wel uitgeroepen tot aanvaller van het jaar. Vijfvoudig winnaar Cristiano Ronaldo (Manchester United) eindigde dit jaar als zesde.

Beste keeper

Gianluigi Donnarumma (22) werd uitgeroepen tot beste keeper van het jaar. Mede dankzij PSG-doelman Donnarumma (ex-AC Milan) veroverde Italië afgelopen zomer de Europese titel.

De Lev Yashin Trofee voor de beste doelman werd pas voor de tweede keer uitgereikt. In 2019 won de Braziliaan Alisson van Liverpool de prijs. Vorig jaar werd de trofee niet toegekend vanwege de coronapandemie.

Miedema en Martens grijpen naast prijs

De Gouden Bal voor de beste voetbalster van het jaar is aan Vivianne Miedema (Arsenal) en Lieke Martens (FC Barcelona) voorbijgegaan. Tijdens de uitverkiezing bij het gala ging de onderscheiding naar Alexia Putellas, de Spaanse ploeggenote van Martens.

De Gouden Bal voor vrouwen werd in 2018 voor de eerste keer uitgereikt. De Noorse Ada Hegerberg nam destijds de trofee in ontvangst. In 2019 ging de onderscheiding voor de beste voetbalster van het jaar naar de Amerikaanse Megan Rapinoe. Miedema en Martens behoorden twee jaar geleden eveneens tot de genomineerden.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.