<
>

De sleutel tot succes in de Eredivisie van SC Cambuur

Promovendus SC Cambuur verbaast vriend en vijand met hun prestaties in de Eredivisie. Na veertien speelrondes staan de Leeuwarders op de vijfde plaats en hebben ze 24 punten verzameld. De ploeg van coach Henk de Jong is daarmee de promovendus met de beste seizoenstart sinds Vitesse in het seizoen ‘89/’90.

SC Cambuur weet al bijna 2,5 jaar op rij wat winnen is. Vorig jaar werd het met een straatlengte voorsprong kampioen in de Keuken Kampioen Divisie. Het jaar ervoor stevende het samen met De Graafschap ook met gemak af op promotie, maar corona gooide roet in het eten. Eenmaal terug op het hoogste podium van Nederland laten de Geel-Blauwen zien ook met de grote jongens mee te kunnen spelen. Sterker nog, op dit moment staan ze slechts negen punten van koploper Ajax.

'De aanval is de beste verdediging'

Wat opvalt aan de statistieken, is dat SC Cambuur de effectiefste ploeg uit de Eredivisie is. Het vertrek van clubtopscorer Robert Mühren naar FC Volendam leek in eerste instantie een aderlating, maar niets blijkt minder waar. De lijn die Cambuur één niveautje lager inzette, wordt dit seizoen gewoon vervolgd.

De Leeuwarders staan vijfde wat betreft gemaakte doelpunten, achter de vier ploegen die ook op de ranglijst boven hen staan. Toch zijn ze dus het effectiefste. Voor de 26 doelpunten die ze maakten, had het ‘maar’ 165 schoten nodig. Dat houdt in dat 15,8 procent van hun doelpogingen in het net belandde. De Jong en zijn ploeg blijven dus ongeveer even productief als vorig jaar. Toen werd 17,3 procent van de schoten omgezet tot doelpunt.

Kijkende naar de ‘Expected Goals’, Cambuur heeft een xG van 18.9. Dit getal geeft de kwaliteit weer van de schoten van de promovendus. De xG wordt bepaald aan de hand van variabelen zoals de afstand tot het doel, de manier waarop de speler de bal krijgt aangespeeld, of het doel met de voet of het hoofd onder vuur wordt genomen en of de kans uit open spel of via een standaardsituatie wordt gecreëerd.

Cambuur heeft zeven goals meer gemaakt dan de 18,9 die verwacht werd. Ook daarin zijn ze koploper in de Eredivisie. Daarmee compenseren ze 29 tegendoelpunten die het in de Eredivisie om de oren kreeg. Ze hebben op Fortuna Sittard na de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie. Op basis van de verwachte tegentreffers heeft doelman Sonny Stevens drie doelpunten méér om de oren gekregen dan de statistieken voorspelden. Dat bevestigt alleen maar de knappe prestaties van de Geel-Blauwen. Als het aan de verwachtte (tegen)doelpunten zou liggen, had Cambuur een stuk lager gestaan op de ranglijst.

Oppassen geblazen

Een ander opvallend feitje is dat de nummer vijf van de Eredivisie de enige ploeg is die nog niet tot scoren wist te komen in de eerste vijftien minuten van de wedstrijd. Als een diesel komt Cambuur op gang, want de doelpuntenmachine gaat voornamelijk het eerste halfuur na rust lopen. Zeventien van de 26 goals vielen tussen de 46e en 75e minuut. Het is in die minuten dus oppassen geblazen voor de opponent, aangezien Cambuur in die tijd zelfs de meest scorende ploeg van de Eredivisie is.

Om het succes van SC Cambuur te verklaren, is het ook logisch om te kijken naar de tegenstanders die het getroffen heeft. Kijkende naar de huidige stand, trof het even vaak een team uit het linkerrijtje als rechterrijtje. Uit het linkerrijtje verloor Cambuur alleen van de traditionele top 3-teams, FC Twente (7e), Go Ahead Eagles (8e), FC Utrecht (4e) en N.E.C (9e) werden wel verslagen. Tegen teams uit het rechterrijtje werd eveneens vier keer gewonnen en drie keer verloren.

Cambuur won de laatste vier Eredivisieduels, waardoor het een clubrecord heeft verbroken. Het gebeurt niet zo vaak dat een promovendus zo’n lange winstreeks behaalt in de Eredivisie. 26 jaar geleden flikte FC Dordrecht hetzelfde kunstje.

Voor de winterstop treft dé verrassing van dit Eredivisieseizoen nog Vitesse, Willem II, sc Heerenveen en Heracles Almelo.