<
>

Ontdek de Eredivisie: overal ruikt het naar het voetbal in Deventer

In de tweede aflevering van 'Ontdek de Eredivisie' neemt voetbaljournalist Sjoerd Mossou ons mee naar plekken die veel betekenen voor Go Ahead Eagles. Zeg je Go Ahead Eagles, dan zeg je de Adelaarhorst en de Vetkampstraat, maar er zijn in Deventer meer historische locaties die raakvlakken hebben met de Eagles.

Go Ahead Eagles huist al sinds 1920 aan de Vetkampstraat, maar de club komt voort uit Be Quick opgericht in 1902, dat het levenslicht zag in de Ossenwaard, een natuurgebied grenzend aan de IJssel. Hier begint de Deventer ontdekkingstocht van Mossou. Aan deze kant van de IJssel groeide Bert van Marwijk op. Misschien wel de meest bekende speler uit de clubgeschiedenis van de Eagles. Deventenaar Van Marwijk werd na zijn spelerscarrière succesvol als trainer. Met Feyenoord won hij in 2002 de UEFA Cup en in 2010 leidde hij het Nederlands elftal naar de finale van het WK. In de buurt waar de huidig bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten opgroeide, genaamd De Worp, ligt het Bert van Marwijkplein als eerbetoon.

Stamkroeg voor Go Ahead-iconen

"Het prachtige centrum van Deventer: De Brink. Hier is menig supportersfeestje gevierd", vervolgt Mossou zijn weg door de Koekstad. De Brink is ook een geliefde plek onder de selectiespelers van Go Ahead Eagles. Je vindt er gezellige cafés en restaurants, bijvoorbeeld café Zus, dat eerder café Floors heette. Hier kwam de topscorer aller tijden van Go Ahead Eagles, Kees van Kooten, graag een biertje drinken met onder anderen oud-trainer Bob Maaskant en oud-voorzitter Harry Elbers. "Het was een soort stamkroeg voor Go Ahead-iconen."

Jeugdhuis Go Ahead Eagles

Met teammanager Adrie Steenbergen bezoekt Mossou historische grond van de club: jeugdhuis Go Ahead Eagles, gelegen aan de Brinkgeverweg 238. Een beruchte en bekende plek, volgens Steenbergen. Joop Brand, Marc Overmars, John Oude Wesselink, Johan Derksen: ze woonden allemaal in jeugdhuis. "Voor een club als Go Ahead, die het moet hebben van opleiden van eigen jeugd, een fantastisch instrument", zegt Steenbergen.

Vetkampstraat & Adelaarshorst

"Dit is één van de tofste stadions van Nederland", zegt Mossou wanneer hij langs de toegangspoort van de Adelaarhorst over de Vetkampstraat loopt. "Het hoort in deze wijk, dus het moet hier blijven", vertelt Ria Schaar over het belang van Go Ahead Eagles in de wijk. In het verleden was er sprake van een vertrek uit de volksbuurt. Een nieuw stadion op een andere plek in de stad, was het idee. Samen met andere buurtbewoners werd de gemeente overtuigd dat Go Ahead Eagles thuishoort aan de Vetkampstraat. "Het heeft wat gezelligs. We zitten allemaal op de stoep als de supporters langskomen", omschrijft Ria hoe het er aan toegaat op wedstrijddagen in geliefde buurt.

"Een mooi avondje uit"

Iemand die binnen de huidige organisatie het Eagles-gevoel belichaamt is technisch manager Paul Bosvelt. Hij kan zich geen betere werkplek wensen. "Ik ben zeker een romanticus en ook van de oude stempel, dan kun je dit waarderen", zegt Bosvelt wenkend naar het stadion. "Dit is beter dan wanneer je naast een bouwmarkt zit of de Intratuin." Voordat hij technisch manager werd van de club, was Bosvelt jeugdtrainer bij FC Twente en zat hij in de weekenden als supporter op de IJsseltribune. "Ik woon in Deventer. Je gaat met de fiets naar het stadion. Een leuk ritueel. Het voetbal kijken en alles wat daarbij hoort: een mooi avondje uit", aldus de clubman.

De tweede aflevering van 'Ontdek de Eredivisie' is vanavond om 18.00 uur te zien op ESPN en om 18.15 uur online op ESPN.nl.