<
>

Palmeiras wint voor tweede keer op rij Copa Libertadores

Het Braziliaanse Palmeiras wint voor de tweede keer op rij de Copa Libertadores en mag zich de beste ploeg van Zuid-Amerika noemen. In een onderlinge strijd met competitiegenoot Flamengo viel geen beslissing na 90 minuten. In de verlenging werd de net ingevallen Deyverson het goudhaantje. Hij maakt de 2-1 en besliste de wedstrijd.

Na een prachtige openingsshow is het tijd voor de finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League. Buiten dat Palmeiras of Flamengo zich kan kronen tot het beste team van het continent, kunnen ze ook een ticket voor het Wereldkampioenschap voor clubs bemachtigen. De bekendste namen op het veld spelen bij Flamengo en zijn: keeper Diego Alves (oud-Valencia), verdedigers Filipe Luis (oud-Ajax en Atletico Madrid), David Luiz (oud-PSG, Chelsea en Arsenal) en aanvaller Gabriel Barbosa (oud-Internazionale). Bij Palmeiras moet het voornamelijk komen van spits en topscorer van het toernooi voor Palmeiras, Rony.

Goed begin is het halve werk

Het begint spectaculair in een volgepakt Estadio Centenario in Montevideo, Uruguay. Huidig Copa Libertadores-winnaar Palmeiras opent al na zes minuten de score. Een lange bal van aanvoerder en verdediger Gustavo Gomez speelt de mee opgekomen rechtsback Mayke vrij. Hij kan de bal afleggen op de spits, maar kiest ervoor om de instormende Raphael Veiga de kans te gunnen. Vanaf ongeveer de penaltystip schuift de middenvelder in de korte hoek binnen met zijn linkerbeen. 1-0. Het belooft veel goeds voor de rest van de wedstrijd.

Toch valt het daarna een beetje tegen. Het is wachten tot vlak voor rust op een volgende grote kans. Die komt van de kant van Flamengo. Een voorzet wordt bij de twee paal teruggekopt op de inlopende De Arrascaeta. Hij raakt de bal niet vol, waardoor keeper Weverton de bal gemakkelijk kan oppakken.

Druk verhoogd

Na rust is het Flamengo die de bovenliggende partij is. Niet gek, aangezien zij tegen een 1-0-achterstand aankijken. Enkele minuten na het fluitsignaal is het aan topscorer van het toernooi, Gabriel Barbosa van Flamengo. De spits mist echter een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Uit een bal die bij de tweede paal valt, weet hij de bal net niet met zijn noppen te raken en gaat hij er een meter van het doel niet in. Na een knap afstandsschot van Palmeiras-spits Rony, die door Diego Alves net onder de lat moet worden weggetikt, is het weer de beurt aan de Rood-Zwarten. Ditmaal is het aan Bruno Henrique. De aanvaller, die verantwoordelijk was voor alle doelpunten in de halve finale, kopt rakelings naast uit een corner.

Flamengo verhoogt de druk op Palmeiras en dat werpt zijn vruchten af. Na 71 minuten kunnen de in grote getalen meegereisde Flamengo-fans juichen. Wie anders dan ‘Gabigol’ schiet raak uit een lastige hoek. De Braziliaanse afmaker schiet ter hoogte van de vijf meter aan de linkerkant van het doel raak in de korte hoek en brengt de stand weer in evenwicht. Hij viert het met de fans, trekt zijn shirt uit en toont zijn spierballen. In de slotfase drukt Flamengo door en zijn ze dichtbij een winnende treffer. Vanaf de rechterkant, een beetje vanuit dezelfde hoek als waar Barbosa raak schoot, schiet invaller Michael een meter aan de verkeerde kant van de paal. Na negentig minuten eindigt het in 1-1 dus moet een verlenging.

Deyverson

In de verlenging gaat het wéér in de openingsfase mis voor Flamengo. Een grote fout van oud-Manchester United speler Andreas Pereira wordt afgestraft door de net ingevallen Deyverson. De doelpuntenmaker kennen we nog van zijn tijd bij Getafe, waar hij voor grote irritatie zorgde voornamelijk voor de Ajax-fans. Hij troggelt de bal af van Pereira, die veel te veel tijd neemt, en schiet één op één raak onder doelman Alves. De spits kan zijn geluk niet op en barst in tranen uit. Later laat hij zien, wat iedereen van hem kent. Als de scheidsrechter hem op zijn rug tikt, gaat hij als een stervende zwaan naar de grond om de nodige secondes van Flamengo's tijd af te snoepen.

Weinig tijd dus over om de schade te herstellen voor toch wel de favoriet op de eindzege. Flamengo speelde drie keer eerder dit seizoen tegen Palmeiras en won elke keer. Eén keer hadden ze daar penalty’s voor nodig, in de Supercopa do Brasil.

Tien minuten voor tijd wordt het alles of niets voor Flamengo. Twee spitsen komen erbij om een gelijkmaker te forceren. Daartegenover brengt Palmeiras-coach Abel Fereira ‘good old’ Felipe Melo. Flamengo dringt nog wel aan, maar tot grote kansen leidt het niet. Daardoor weet de regerend kampioen van de Copa Libertadores hun titel succesvol te verdedigen en voor de derde keer in de clubhistorie de beker te bemachtigen.