<
>

Nederland oogst belangrijke coëfficiëntenbonussen door Europese overwintering

Pro Shots

De vijfde speelronde in de Europese toernooien heeft Nederland een belangrijke bonus opgeleverd op de coëfficiëntenlijst. Door de overwintering van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ maakt Nederland goede kans op de zesde plek in de cyclus 2018-2023.

Nederland staat nu virtueel weer op de zesde plek en voegde deze week 0,8 punt toe aan het totaal. Doordat Ajax, Feyenoord en AZ allen als groepswinnaar doorgaan naar de volgende ronde in de Champions en Conference League kon Nederland dit aantal bijschrijven.

Dat was nodig, aangezien Portugal ook een sterke week had. Het verlies van Braga op bezoek bij Midtjylland donderdagavond was in dat licht bezien goed nieuws. De Portugese club raakte de koppositie kwijt in Groep F van de Europa League.

Vitesse knokt zich naar waardevol punt tegen Stade Rennes

De ploeg van Thomas Letsch kwam keek 90 minuten lang tegen een achterstand aan, maar sleepte via Loïs Openda een punt uit het vuur. Een zeer waardevol punt, omdat NS Mura won van Tottenham Hotspur en Vitesse daardoor op evenveel punten staat als de Londenaren. In de laatste speelronde moet Vitesse winnen van Mura en is het afhankelijk van het resultaat bij Tottenham Hotspur - Stade Rennes. Het doelsaldo wordt bepalend als Spurs wint van de Franse club. Na vijf wedstrijden heeft Vitesse negen keer gescoord en acht tegendoelpunten geïncasseerd. Spurs maakte 11 doelpunten en kreeg er eveneens acht tegen.

Dessers opnieuw goudhaantje voor Feyenoord

Een doelman met plankenkoorts, een vroege achterstand en een rode kaart in de eerste helft voor Guus Til. Het zat Feyenoord niet mee in Praag, maar gelukkig konden de Rotterdammers opnieuw een beroep doen op de gave van supersub Cyriel Dessers. Met twee doelpunten, waarvan de 2-2 in de 93ste minuut, stelde Dessers in zijn eentje de groepswinst veilig voor Feyenoord.

Evjen betaalt vertrouwen Pascal Jansen terug met belangrijk doelpunt

Hij had er lang op moeten wachten, maar Hakon Evjen mocht tegen FK Jablonec eindelijk weer eens in de basis starten. Het vertrouwen van trainer Pascal Jansen werd niet geschaad. Op slag van rust tekende Evjen voor de belangrijke gelijkmaker. Het enige Alkmaarse doelpunt op Tsjechische grond, voldoende voor de groepswinst in de Conference League.

PSV blijft op het spoor van overwintering in Europa League

PSV was in eigen huis een maatje te groot voor Sturm Graz en blijft zo op koers voor een plek in de tussenronde van de Europa League. Carlos Vinicius en Bruma zorgden voor een 2-0 eindstand in Eindhoven. PSV heeft in de laatste wedstrijd tegen Real Sociedad aan een punt genoeg om te overwinteren in de Europa League.

Met nog één speelronde te gaan is alleen Vitesse van de vijf Eredivisie-clubs die Europees actief zijn nog niet zeker van overwintering. Vitesse kan bij een overwinning op NS Mura over twee weken een plek in de volgende ronde van de Conference League veiligstellen.

Hiernaast zie je de coëfficiëntenranglijst zoals die er nu voor staat mét het seizoen 2017/'18 meegerekend. Dat seizoen telt vanaf volgend jaar niet meer mee. Er vallen dan 9.666 punten weg voor Portugal, waardoor Nederland virtueel zesde staat. Nederland verdiende in die periode slechts 2.900 punten.