<
>

Gutiérrez en Sangaré zorgen voor balans bij PSV in aanloop naar Europa League-duel

Begin november koos PSV-trainer Roger Schmidt in het Europa League-duel met AS Monaco voor Érick Gutiérrez op het middenveld naast Ibrahim Sangaré. Voor velen kwam dit toen als een verrassing, maar sindsdien heeft de Mexicaan een basisplaats bij de Eindhovense club. Samen met Sangaré vormt hij nu het centrale middenveld van PSV.

"Ik ben erg blij met hem. Daarom speelt hij. Hij geeft het team een goede balans en al helemaal samen met Sangaré centraal op het middenveld", vertelt Schmidt. "Gutiérrez is een hele slimme en tactische speler. Daarbij is hij erg goed aan de bal, maakt hij weinig fouten en is hij erg alert op de tweede bal. Sangaré is wat flexibeler in zijn positionering en in de aanval. We maken gebruik van het moment. Ze zijn fit en op elkaar ingespeeld."

Mario Götze is niet verrast met het nieuwe centrale duo op het middenveld. "Ik zie ze bijna elke dag. Ze hebben allebei kwaliteiten en laten deze elke keer zien op de training en ook in de wedstrijden. Voor ons is dat erg bepalend. Het is erg belangrijk om een brede selectie te hebben. Al helemaal in een lang seizoen."

Situatie Van Ginkel

Marco van Ginkel komt al een tijdje niet meer echt in de plannen van Schmidt voor en daar is volgens de trainer een duidelijke verklaring voor. "We geven hem op dit moment rust. Hij heeft al veel wedstrijden gespeeld en ik was eigenlijk verbaasd dat hij zoveel duels kon spelen. Hij deed het aan het begin van het seizoen erg goed, maar ik denk dat hij nu rust nodig heeft. Hij is niet honderd procent fit, maar dat was onze verwachting aan het begin van het seizoen."

Niet honderd procent fit dus. Toch zou Van Ginkel donderdag wel kunnen spelen als er nood aan de man is. "Ja hij zou kunnen spelen, net als Davy Pröpper, dus we hebben een aantal opties", aldus schmidt.

Belangrijke voorlaatste wedstrijd

Hoe dan ook wordt het een belangrijke wedstrijd tegen Sturm Graz. PSV staat met zes punten op de derde plek in groep B van de Europa League. De achterstand op de nummer twee Real Sociedad is slechts één punt en het verschil met de nummer één Monaco is drie punten. Deze teams spelen donderdag tegen elkaar. Bij een overwinning op Sturm Graz klimt PSV minimaal één plaatsje in deze poule. De tegenstander van donderdag Sturm Graz staat onderaan met één punt.

"Ik denk dat we misschien de laatste twee wedstrijden moeten winnen om ons te kwalificeren voor de knock-outfase, dus we moeten donderdag winnen", legt Schmidt uit. "We hebben tot nu toe geen slechte groepsfase gespeeld, maar hadden in eigen huis wat pech tegen Monaco en Real Sociedad. We hadden eigenlijk moeten winnen, maar deden dat niet. Dan sta je natuurlijk onder druk en daarom denk ik dat we morgen moeten winnen. Dan denk ik dat we een finale in San Sebastián zullen hebben." Daarmee doelt Schmidt op het laatste groepsduel waarin PSV het in Spanje opneemt tegen Real Sociedad.

Götze is het eens met zijn trainer. Er moet morgen gewonnen worden van Sturm Graz: "Het is belangrijk voor iedereen. We willen zo goed mogelijk spelen in de Europa League. We willen de komende twee wedstrijden winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Dat is belangrijk voor mij, het team, de fans en voor heel de club."

Blessures

De ziekenboeg van PSV is overvol. Het was al bekend dat Cody Gakpo, Noni Madueke, Eran Zahavi, Jordan Teze, Ryan Thomas en Philip Max niet inzetbaar zouden zijn, maar onlangs raakte ook nog eens Maxi Romero geblesseerd op de training. Zo moet Schmidt telkens weer schuiven in zijn opstelling. Götze vindt dat het team zich tot nu toe goed heeft aangepast aan de continue wisselingen. "We hebben dat tot nu toe goed gedaan. Het is goed om te zien dat spelers die in het begin nog niet speelde nu presteren. Dat is ook een kwaliteit van het team en van de karakters. Dat is belangrijk om te winnen en om een goed seizoen te draaien."