<
>

Schubert en Vindahl Jensen doen ervaren voorgangers nog niet vergeten

Pro Shots

Vitesse - AZ is het slotstuk van de voetbalzondag op ESPN. Om 20.00 uur speelt de club uit Arnhem in het eigen GelreDome tegen de bezoekers uit Alkmaar. Naast dat beide teams tot de top van Nederland willen behoren, hebben ze nog wat gemeen: de keepers.

In de zomer van 2021 zagen ze namelijk allebei hun eerste keeper vertrekken. Remko Pasveer maakte de overstap van Vitesse naar Ajax en Marco Bizot verruilde AZ voor het Franse Stade Brestois. Beide doelmannen waren voor langere tijd de onbetwiste nummer één van hun club. Zowel Vitesse als AZ moest daarom hard op zoek naar een nieuwe eerste keeper.

Winnaar jeugd-EK

Vitesse kwam tijdens die zoektocht uit bij de 23-jarige Duitse jeugd-international Markus Schubert, die met zijn land het jeugd-EK won. De club uit Arnhem nam Schubert transfervrij over van Schalke 04, dat hem vorig seizoen aan Eintracht Frankfurt verhuurde. Tijdens zijn verhuurperiode speelde hij geen minuut in het eerste elftal. Bij Schalke kwam Schubert tot tien comeptetieve wedstrijden.

Deens jeugd-international

Net als Vitesse, kwam ook AZ uit bij een 23-jarige jeugd-international. Niet in Duitsland, maar in Denemarken. Bij FC Nordsjælland om precies te zijn, want daar keepte de Deense doelman Peter Vindahl Jensen voordat hij naar Alkmaar vertrok. In tegenstelling tot Schubert was de Deen wel een vaste waarde bij zijn club.

Onrustige start Eredivisie

Beide doelmannen waren met ingang van het nieuwe seizoen de eerste keuze bij hun clubs. Na dertien speelrondes kunnen we concluderen dat ze nog geen onuitwisbare indruk hebben gemaakt in Nederland. Maar welke keeper deed het tot nu toe beter op basis van de statistieken?

Schubert kreeg dit seizoen vooralsnog meer doelpunten tegen (19) dan Vindahl Jensen (17), maar de doelman van Vitesse speelde wel twee wedstrijden meer. Het reddingspercentage van beide keepers is nagenoeg gelijk. Bij Schubert is dit 60,8 procent en bij Vindahl Jensen 60,5. Alleen Cambuur-doelman Sonny Stevens (59,7) en PSV-keeper Joël Drommel (52,4) noteerden tot nu toe een lager reddingspercentage in dit seizoen van de Eredivisie.

Wanneer er verder op het reddingspercentage wordt ingezoomd is er te zien dat beide heren net iets meer dan de helft van de schoten binnen de zestien keren. Bij de schoten buiten het strafschopgebied ligt dit wat hoger, maar vergeleken met andere keepers in de Eredivisie valt dit dan weer tegen. Schubert en Vindahl stoppen procentueel gezien, na Heracles-doelman Janis Blaswich (63 procent), de minste schoten op doel van buiten de zestien.

Pasveer en Bizot nog in het geheugen

In Arnhem zijn ze Pasveer zeker nog niet vergeten. Vorig seizoen stond Vitesse na dertien duels op negen tegentreffers, wat er dus tien minder zijn dan dit seizoen. Nogal een groot verschil. Bij AZ lijken ze ook een ervaren keeper als Bizot te missen, maar de statistieken laten zien dat de club er qua tegentreffers vooralsnog niks op achteruit is gegaan. Dit seizoen kregen de Alkmaarders in de eerste twaalf duels negentien treffers tegen, net als in de eerste twaalf Eredivisie-wedstrijden van het seizoen 2020/21.

Het komt natuurlijk niet alleen op tegentreffers aan, dus is het goed om ook naar andere statistieken te kijken. Daaraan is te zien dat zowel Pasveer als Bizot beter presteerde dan zijn voorganger als het aankomt op het keren van ballen. Zo eindigde Pasveer het seizoen met een reddingspercentage van 72,6, wat bijna twaalf procent hoger is dan het percentage van zijn opvolger op dit moment. Het verschil bij AZ is iets kleiner, maar alsnog aanzienlijk. Bizot noteerde in 2020/21 namelijk een reddingspercentage van 68,4, terwijl dit bij Vindahl Jensen na twaalf wedstrijden 60,5 is. Deze statistieken drukken zich logischerwijs ook uit in de reddingen van binnen en buiten de zestien.

Met name de Expected Goals (xG) tegen zorgen nog voor een opvallend beeld. Zo kreeg Pasveer 42,7 Expected Goals op doel tegen in 2020/21, maar liet hij slechts 37 ballen door. De doelman voorkwam dus 5,7 van die 'verwachte doelpunten'. Bizot zag 34 xG op zich afkomen en moest in heel het seizoen 35 keer de bal uit het net halen. Dat betekent dat hij in de negatieve cijfers uitkwam wat betreft de Expected Goals.

Voor Vindahl Jensen geldt dit ook. De Deense doelman van AZ kreeg 11,2 Expected Goals te verwerken, maar kreeg er al negentien tegen. Daarmee komt hij dus op een negatief getal van -5,8 uit. Schubert houdt het makkelijk, want hij kreeg negentien Expected Goals op doel tegen en incasseerde in totaal ook negentien tegentreffers.

Conference League

Doordeweeks speelden Vitesse en AZ allebei in de Conference League. De club uit Arnhem speelde met 3-3 gelijk tegen het Franse Stade Rennes. Schubert stond niet onder de lat, want hij was geschorst wegens zijn rode kaart tegen Tottenham. Jeroen Houwen verving hem, maar kreeg op zijn beurt dus drie doelpunten tegen.

Vindahl Jensen heeft er wel weer een wedstrijd opzitten in de Conference League. Samen met AZ wist hij zich tot groepswinnaar te kronen door op bezoek bij FK Jablonec met 1-1 gelijk te spelen. De doelman zal met gemengde gevoelens terugkijken op de wedstrijd, want bij de tegentreffer zag hij er niet goed uit.

Ruimte voor verbetering

Het seizoen is nog lang, dus er is nog genoeg ruimte voor verbetering. De keepers zijn nog onervaren en nieuw bij hun clubs, terwijl hun voorgangers al jarenlange ervaring hadden. Schubert is nog geen nieuwe Pasveer en Vindahl Jensen nog geen nieuwe Bizot, dus nog genoeg om te bewijzen in het restant van dit seizoen. Te beginnen met het onderlinge duel van vanavond.