<
>

UEFA steunt Europees parlement in strijd tegen de Super League

Pro Shots

De UEFA steunt een besluit van het Europees Parlement dat zich verzet tegen de 'afscheidende competities' en dus tegen de Super League. Maar de voorstanders van de Super League staan nog steeds achter hun project. ZIj stellen dat de EU moet zorgen voor 'eerlijke en open concurrentie'.

Twaalf van de toonaangevende clubs in Europa kondigden in april aan dat ze van plan waren een nieuwe Super League te creëren en te breken met de Champions League van de UEFA.

Uitgedund

Na vijandige reacties uit de voetbalwereld en politiek stortte het plan van de Super League in. Alle zes Engelse clubs en Inter, AC Milan en Atlético Madrid trokken zich terug. Alleen Real Madrid, Barcelona en Juventus zijn doorgegaan met het plan. Een Madrileense rechtbank weerhield de UEFA ervan de clubs te straffen. Hier dreigde de UEFA namelijk mee wanneer de clubs definitief zouden besluiten zich af te scheiden.

Niet-bindend besluit

Met 597 stemmen voor en 36 tegen en 55 onthoudingen werd er door het Europees Parlement een besluit aangenomen, waarmee er wordt opgeroepen tot een "Europees sportmodel" met een "sterk engagement voor de integratie van de principes van de solidariteit, duurzaamheid, inclusiviteit, een open competitie, sportieve verdienste en eerlijkheid."

Het niet-bindende besluit, dat samen met de nationale regeringen zal worden voorgelegd aan de Europese Raad en de Europese Commissie, stelt dat het parlement 'sterk bezwaar heeft tegen afgescheiden competities die dergelijke principes zal ondermijnen en de stabiliteit van het algehele sportecosysteem in gevaar zal brengen.'

Europees voetbal beschermen

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zei dat hij samen zal werken met de EU om het Europese voetbal te beschermen. "De boodschap van het Europees Parlement namens de EU-burgers is duidelijk: Europa en Europeanen hebben fundamenteel bezwaar tegen afgescheiden projecten zoals de mislukte Super League, die de waarden van de Europese sport bedriegen", vertelde Ceferin. "Europees voetbal is geen markt die alleen bedoeld is om elitebelangen en financieel gewin te dienen. We zullen blijven samenwerken met de EU om het Europese sportmodel in het Europese voetbal te versterken en te beschermen."