<
>

De Terugkeer van Lasse Schöne: liefde voor N.E.C., gesprekken met Boekhoorn en de modewereld

In de ESPN DOC De Terugkeer van Lasse Schöne blikt de Deense middenvelder terug en vooruit op zijn tijd bij zijn geliefde N.E.C. De 35-jarige speler van de Nijmegenaren geeft in de documentaire aan dat hij na zijn carrière als profvoetballer het liefste de modewereld in wil gaan.

Rogier Meijer, coach van de Nijmegenaren, werd al vroeg op de hoogte gesteld van de interesse om Schöne na een periode van 9 jaar terug te halen naar de Keizerstad. "Dat was eigenlijk gedurende het afgelopen seizoen dat ik wist dat de club gesprekken met hem had gehad", zegt Meijer. "Hij vond het wel belangrijk dat we in de Eredivisie zouden spelen. Hij wilde zelf graag in de Eredivisie spelen. Dus ik was op de hoogte van de interesse en ook wel zo verstandig om hem een berichtje te sturen."

"Doordat we Lasse Schöne hier kregen, kwamen er ook andere goede spelers naar N.E.C. toe" Marcel Boekhoorn

Boekhoorn
Marcel Boekhoorn is de suikeroom van de Nijmegenaren en wilde Schöne heel graag terug in het rood-groen-zwart zien. Hoe vaak hij de Deen heeft gebeld? "Iedere dag natuurlijk. Deze jongen is degene, doordat we Lasse Schöne hier kregen, kwamen er ook andere goede spelers naar N.E.C. toe. En anders was dat natuurlijk nooit gelukt. Hij was van tevoren al een keer bij me in de dierentuin geweest. Hij zei: 'Ja Marcel als we in de Eerste Divisie blijven dan kom ik gewoon niet. Maar in de Eredivisie wil ik er serieus over na denken', zegt Boekhoorn.

Ook technisch directeur Ted van Leeuwen geeft aan dat de interesse in Schöne erg groot was aan het begin van het seizoen: "Lasse was natuurlijk de eerste die benaderd werd. Al in een heel vroeg stadium. Maar goed toen speelden we nog in de Keuken Kampioen Divisie. En daar had hij begrijpelijkerwijze geen trek in."

Snel na promotie
N.E.C. promoveerde door in de play-offs achtereenvolgens Almere City FC, Roda JC en NAC Breda te verslaan. "Ze hadden natuurlijk een moeilijk seizoen gehad, maar wel de play-offs in. De wonderen zijn de wereld niet uit", zegt Schöne. "Dus ik ging het een beetje volgen die play-off-wedstrijden. En na elke wedstrijd werd ik opgebeld met de vraag: 'Heb je gekeken?' Dat heb ik wel met spanning zitten kijken ja. Toen ze eenmaal wonnen was dat natuurlijk fantastisch en krijg je ook allemaal beelden van hierbuiten. Daarna ging het snel."

Schöne is de motor van de Nijmegenaren. Vanuit hem moet alles gebeuren. Maar met zijn leeftijd van midden dertig komt het einde van zijn carrière steeds dichterbij. Een switch naar de modewereld is wat hij het liefst wil maken. "Daar ben ik wel mee bezig. Ik ga niet nog 10 jaar doorvoetballen nee. Ik zou graag een beetje de modewereld in willen eigenlijk. Ik vind dat heel interessant en leuk. Een eigen winkel openen, misschien een eigen merk. Dat zijn wel dingen die ik heel interessant vind ja."

"Ik ben natuurlijk niet een speler die de absolute top had kunnen halen, denk ik" Lasse Schöne

Paar aardige goals
Toch vind de Deen zichzelf geen voetballer die de absolute top had kunnen halen, al kijkt hij wel met trots terug. "Ik ben best wel trots op wat ik heb bereikt. Ik ben natuurlijk niet een speler die de absolute top had kunnen halen, denk ik. Maar wat ik heb gehaald, ben ik heel trots op. Fantastische momenten meegemaakt. Mooie clubs, leuke collega's en toch ook een paar aardige goals kunnen maken. Daar kijk ik wel trots op terug ja."

De ESPN DOC De Terugkeer van Lasse Schöne is vanaf 21:00 uur te zien op ESPN.