<
>

Eredivisie-directeur De Jong ziet lege tribunes: "Groundhog day-gevoel"

De tribunes zijn weer leeg in Nederland en bij Eredivisie-directeur Jan de Jong roept dit een "Groundhog day-gevoel" op, zo vertelt hij in Goedemorgen Eredivisie.

De Jong vindt het een erg triest beeld. "Voetbal is topsport en het is ook topamusement. Dat hoor je te spelen voor volle tribunes. Ik vind het een buitengewoon trieste aanblik. Je went er wel snel aan, omdat je het al eens hebt meegemaakt, maar het is buitengewoon triest. Daarbij doet het ook iets met de sportieve prestaties. Je ziet gewoon duidelijk een verschil met of zonder publiek", aldus De Jong.

Idee weersproken

Op de vraag of het terecht is dat de stadions nu leeg zijn antwoordde De Jong: "Als je wetenschappelijk kijkt naar het aantal besmettingen in een voetbalstadion, dan is er geen aanleiding om op die reden te zeggen we kunnen niet voetballen met publiek." De reden waarom de stadions leeg zijn wordt volgens de directeur van de Eredivisie weersproken."Er is geen gebiedsgroepverbod en geen avondklok. Dus een aantal burgemeesters en een aantal clubbestuurders zeiden zet alsjeblieft de deuren van het stadion open, want in het stadion is het veiliger dan daarbuiten. Het idee dat je minder politie hoeft in te zetten wordt nu helaas weersproken door de incidenten van het afgelopen weekeinden", aldus De Jong.

De directeur van de Eredivisie snapt dat er onmogelijke beslissingen genomen moeten worden, maar concludeert dat voetbal niet het probleem is. "Wij vinden dat we veilig met publiek kunnen voetballen. Dat vindt iedereen binnen het voetbal. Het OMT (Outbreak Management Team) zegt ook niet dat het voetbal een enorm probleem is. Als het voetbal één ding goed doet, is het wel controleren van QR-codes. We worden bij ieder ministerie overladen met reacties dat we dat goed op orde hebben."

Wangedrag fans

De voetbalfans stonden de laatste weken meerdere malen in een negatief daglicht. Ook dit weekend ging het, zoals De Jong al aangaf, weer fout. Zo moest Heracles - Fortuna Sittard even worden stilgelegd vanwege vuurwerk dat vanuit de hoek van het stadion naar het veld gegooid werd en drongen voetbalsupporters het stadion binnen tijdens AZ - N.E.C. De Jong vond het weerzinwekkend om dit te zien. "Je maakt zo toch alleen maar dingen stuk. Wat zijn we nou aan het doen jongens? Hier is toch geen verhaal voor. En dan ook nog de enorme lafheid met capuchonnetjes en mondkapjes. Als je dan echt zo stoer bent, laat dan je gezicht zien."

Zulke supporters zouden aangepakt kunnen worden. In Nederland is hier gewoon een wet voor, maar de politie blijkt geen capaciteit te hebben om dit te handhaven. "In Nederland is de voetbalwet er ook dat je je bij de politie moet melden. Alleen de politie kan dit niet aan. De wet is in Nederland niet heel veel anders dan in Engeland, maar ze hebben geen agenten die de meldingsplicht kunnen controleren. Niemand gelooft het, maar we hebben in Nederland zelfs één van de strengste voetbalwetten (van Europa) rond vandalisme." Inmiddels is er een brief naar de kamer waarin staat dat dit proces niet meer door de politie gedaan hoeft te worden. Het zou digitaal gedaan kunnen worden met een app.

Puntenaftrek

Eerder deze week pleitte de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus voor puntenaftrek wanneer voetbalsupports zich zouden misdragen. Hij stelde dat het ook gebeurt als een club de financiën niet op orde heeft, dus dat het ook moet kunnen als de veiligheid niet op orde is. De Jong reageert hier fel op: "Een minister in dit land gaat over heel veel, maar daar gaat hij nou net niet over. Er is ook in het voetbal een onafhankelijke tuchtrechtspraak en die bepalen uiteindelijk de sanctie. Hij mag dat vinden, dat is hem goed recht, maar hij heeft het niet naar de kamer gebracht omdat hij weet dat de politiek daar niet over gaat. Het is dus een vrijblijvende opmerking die goed scoort, maar gelukkig gaat het voetbal daarover.