<
>

El Yaakoubi helpt kinderen hun dromen te verwezenlijken: "Als drie op de tien niet afglijden, heb ik al veel winst behaald"

Excelsior-aanvoerder Redouan el Yaakoubi is voor de kinderen in de Utrechtse wijk Overvecht idool en opvoeder. De verdediger van de Rotterdamse club was grondlegger van de stichting Durf te Dromen. Daar kunnen kinderen die opgroeien in wijken waar werkloosheid, psychosociale problemen en criminaliteit de orde van de dag zijn even ontsnappen aan de realiteit en werken aan hun toekomst.

"We zijn in Overvecht beland", begint El Yaakoubi zijn verhaal. "Dit is de wijk waar ik ben opgegroeid. Waar ik geboren en getogen ben. Hier wonen mijn ouders op negen hoog. Nu nog steeds slaap ik daar af en toe. Dit is waar het allemaal begon." Overvecht staat al jaren bekend als een van de grootste probleemwijken van Nederland.

"Ik denk zeker dat kinderen uit de wijk Utrecht-Overvecht minder kansen hebben" Redouan El Yaakoubi

Het is daar waar hij zijn stichting huisvesting heeft gegeven. "Stichting Durf Te Dromen. Het zit 'm al in het woord. Durven dromen. Dus dat is wat we onze kinderen proberen aan te leren. Dat ze hun dromen najagen. Dat niks onmogelijk is."

El Yaakoubi kent de problemen
Doordat de profvoetballer er is opgegroeid, weet hij waar de jongeren van tegenwoordig mee te kampen hebben. "Ik denk zeker dat kinderen uit de wijk Utrecht-Overvecht minder kansen hebben. Ik denk dat heel veel jongeren echt wel slim genoeg zijn om hun doelen na te jagen en te behalen, maar dat dat stukje begeleiding missen en afglijden. Dat stukje begeleiding proberen wij te bieden binnen de stichting."

Zelf bereikte de verdediger door middel van veel uren in de boeken een goed diploma. Maar ook dat was niet altijd even makkelijk. Van 160 geslaagden uit zijn jaar, waren er slechts 2 van Marokkaanse afkomst. "Mijn schooltijd op het christelijk gymnasium in Utrecht is een extreem witte bubbel altijd geweest. Daar heb ik heel veel obstakels en aanvaringen gehad en best wel een identiteitscrisis. Dat zijn wel voornamelijk de punten dat ik deze stichting ben gestart."

Sociaal emotionele ontwikkeling
El Yaakoubi gaat bij zijn stichting met veel van hen in gesprek. "Kinderen hebben niet altijd moeite met wiskunde omdat ze lagere cijfers halen. Misschien zit er wel een andere reden achter. Thuissituatie, omgeving, andere dingen aan het hoofd. Misschien leren ze helemaal niet voor een bepaalde toets. Ik vind het belangrijk om daar heel erg in te investeren. In die sociaal emotionele ontwikkeling, want op het moment dat we de randvoorwaarden voor elkaar krijgen, kunnen we ervoor zorgen dat ze optimaal presteren op school."

En dat slaat enorm aan. In een jaar tijd zitten er ondertussen 300 kinderen met enige regelmaat bij de stichting. En dat over vier veschillende vestigingen. "Dat er animo voor was voor hetgeen dat we doen, dat had ik verwacht. Sommige leerlingen zijn, maar die komen wel. Ook omdat hun ouders niet capabel genoeg of niet de taal beheersen om hun kind hier in te schrijven. Ik heb zeker wel een vorm van verantwoordelijkheidsgevoel. Dat heb ik ook op het veld. Ik denk zeker dat als het hierom gaat dat hoop ik natuurlijk dat al die kinderen goed terecht komen en dat ze niet afglijden. Als wij ervoor kunnen zorgen dat drie op de tien dat niet doen dan heb ik al heel veel winst gehaald. Maar natuurlijk hoop ik dat al deze kinderen goed terecht komen en dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan."

Overleden Overvechter
En dat El Yaakoubi zelf ook nog vreselijke gebeurtenissen meemaakt in Overvecht bleek wel na het duel bij ADO Den Haag. Na afloop zei hij voor de camera's: "Ik werd vanochtend wakker en hoorde dat er een jongen in mijn wijk is overleden. Ik ben er een beetje emotioneel over. Die jongen, ik zei nog als ik naar de moskee toe ga en ik ga voor hem bidden. Ik hoop dat ik scoor, dan scoor ik voor hem. Dus deze is voor jou. En alle Overvechters."