<
>

Van Gaal: "Lichamelijk gaat het niet goed, maar het brein werkt nog steeds"

Bondscoach Louis van Gaal en aanvoerder Virgil van Dijk blikken vooruit op de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd met Noorwegen. Van Gaal deed dit via een videoverbinding. De bondscoach van het Nederlands Elftal is zondagavond uitgegleden toen hij zijn fiets neerzette bij het spelershotel. Hij leidt de wedstrijd tegen Noorwegen hoogstwaarschijnlijk vanuit een rolstoel.

"Lichamelijk gaat het niet goed, maar het brein werkt nog steeds. Ik heb veel pijn, daarom zit ik in een rolstoel" aldus bondscoach Van Gaal. "Ik kan alles doen, want mijn brein werkt. Een rolstoel en een buggy zijn ter beschikking gesteld. Het ziet er niet uit, maar coaching is verbaal. Ik heb alles gedaan wat ik normaal gesproken ook zou doen."

"Het was zeker schrikken", zei aanvoerder Virgil van Dijk over de val van Van Gaal. "We zijn blij dat hij ons kan leiden. Voor de voorbereiding betekent het vrij weinig. Vanmorgen heeft hij een belangrijke meeting gegeven met Danny Blind. Hij leidt ons nog steeds. Het is jammer en ongelukkig. Maar het is fysiek en niet mentaal. Van Gaal is er nog steeds op gebrand het WK te halen."

Voor Oranje was het de afgelopen dagen zaak om zowel mentaal als fysiek te herstellen. De klap was groot na afloop van het duel met Montenegro, dat teleurstellend met 2-2 werd gelijkgespeeld. “Na de wedstrijd was het heel zwaar voor ons allemaal. Het ongeloof overheerste. We wisten dat de knop heel snel om moest. We hebben er een streep onder gezet en de focus is op Noorwegen gegaan" laat Van Dijk weten.

Alles of niets voor Oranje

Van Gaal wil dinsdag tijdens het duel met de Noren in een lege Kuip koste wat kost op de bank zitten. Het is nog even afwachten hoe. Want Van Gaal kan niet zelfstandig lopen. Hij beweegt zich in het spelershotel voort in een rolstoel. "Er wordt naar een oplossing gezocht. Er is een lift in De Kuip dus daar gaat het om."

Het is alles of niets voor het Nederlands elftal in de laatste groepswedstrijd van de WK-kwalificatie. Oranje heeft zeer waarschijnlijk aan een gelijkspel voldoende voor een ticket voor het WK van eind volgend jaar in Qatar.

Turkije kan dan in punten nog wel gelijk eindigen met de nummer 3 van het WK van 2014. Maar Oranje heeft een positief doelsaldo van 23 treffers. Turkije staat tien doelpunten in de plus. Als Nederland verliest in een lege Kuip en Turkije wint van Montenegro, dan ontbreekt de nationale ploeg eind volgend jaar voor de tweede keer op rij op een WK. Nederland belandt in de play-offs voor het WK als het verliest van Noorwegen en Turkije niet van Montenegro wint.