<
>

Servië mede door doelpunt Tadić naar WK, Spanje verslaat Zweden

Pro Shots

Servië heeft zich ten koste van Portugal verzekerd van rechtstreekse plaatsing voor het WK voetbal van volgend jaar. De Serviërs versloegen de Portugezen in Lissabon met 2-1. Aleksandar Mitrovic bezorgde Servië de zege met een kopbal in de laatste minuut, op aangeven van Ajacied Dusan Tadic.

Renato Sanches zette Portugal al in de tweede minuut op voorsprong door te profiteren van een defensieve fout van Nemanja Gudelj, voormalig speler van AZ en Ajax. Gudelj treuzelde op de rand van het zestienmetergebied, leed balverlies en schonk Sanches een uitgelezen kans.

Tadic zorgde na ruim een half uur voor de gelijkmaker. De Portugese keeper Rui Patrício ging in de fout en werkte de bal op knullige wijze in eigen doel. In de tweede helft leek het uit te draaien op een gelijkspel, maar invaller Mitrovic bepaalde anders. Hij kopte bij de tweede paal raak na een afgemeten voorzet van Tadic vanaf de rechterflank. De Serviërs waren uitzinnig van vreugde en zorgden voor ongeloof in het Estádio da Luz. Mitrovic was in de rust in de ploeg gekomen voor Gudelj, wiens fout zonder gevolgen bleef.

Cristiano Ronaldo deed de hele wedstrijd mee bij de Portugezen, maar hij wist het verschil niet te maken.

Door de zege kwam Servië op 20 punten, 3 meer dan Portugal. Eerder was het duel tussen de twee concurrenten in 2-2 geëindigd. Bij een gelijkspel was Portugal zeker geweest van deelname aan het WK in Qatar.

Servië was er op het WK van 2018 ook bij. Toen bleef het land in de groepsfase steken, net als in 2010.

Spanje kan tickets naar WK boeken na late goal

Spanje heeft zich geplaatst voor het WK voetbal volgend jaar in Qatar. De ploeg van bondscoach Luis Enrique won in Sevilla met 1-0 van Zweden en eindigde met 19 punten bovenaan in kwalificatiegroep B. Voor Zweden resteerde de tweede plaats in de groep, die wel recht geeft op deelname aan de play-offs.

De enige goal viel diep in de tweede helft. Dani Olmo schoot van grote afstand hard op de lat, Álvaro Morata pikte de terugkaatsende bal op en rondde af.

Zweden had bij winst in Spanje het rechtstreekse WK-ticket kunnen bemachtigen en de ploeg van bondscoach Janne Andersson deed er ook alles aan om de thuisploeg in het nauw te drijven. Onder anderen Alexander Isak en Emil Forsberg waren dicht bij een goal.

Grote afwezige in de basis bij Zweden was Zlatan Ibrahimovic, die donderdag bij Georgië (2-0-verlies) nog het gehele duel meespeelde. Andersson stuurde de 40-jarige spits pas een kwartier voor tijd in het veld, maar de vermaarde aanvaller kon in zijn 120e interland Zweden niet aan de gewenste zege helpen.

In dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van het ANP.