<
>

Montenegro stelt Nederlands WK-feestje uit met twee late treffers

ANP Foto

Het Nederlands elftal heeft zich vanavond nog niet weten te plaatsen voor het WK in Qatar van 2022. Het gaf op op bezoek in Montenegro een 0-2 voorsprong uit handen. Eindstand: 2-2.

De avond begon goed voor Nederland. De concurrent Noorwegen wist eerder op de dag namelijk niet te winnen van Letland, 0-0, waardoor Oranje bij een overwinning geplaatst zou zijn voor het WK. Een scenario waar niet veel mensen op voorhand vanuit waren gegaan. Een beslissingswedstrijd tegen Noorwegen in De Kuip lag meer voor de hand. En deze krijgen we nu dus ook.

Bondscoach Louis van Gaal koos voor weinig verrassingen in zijn basis elf. Alleen de aanval was, mede uit noodzaak, gewijzigd ten opzichte van de laatste interland tegen Gibraltar. Van Gaal stuurde vanavond Donyell Malen en Arnaut Danjuma samen met Memphis Depay het veld op als aanvalstrio.

Memphis belangrijk vanaf elf meter

In de eerste helft brak Memphis Depay na 25 minuten de ban nadat Davy Klaassen een strafschop verdiende. Memphis schoot de bal laag in de linkerhoek en liet doelman Matija Šarkić daarmee kansloos. De aanvaller pakte met deze benutte penalty ook nog een record. Hij werd namelijk de eerste speler in Oranje die negen doelpunten maakte vanaf de strafschopstip. Voorafgaand aan deze wedstrijd deelde hij dit record nog met Ronald Koeman.

Weer Memphis

In de tweede helft was het weer Memphis die scoorde voor Nederland. Dit keer werkte hij de bal vanuit een voorzet van Denzel Dumfries met een hakje langs de Montenegrijnse keeper. Hij verdubbelde de score, waardoor Oranje toen al zo goed als zeker leek van een WK-ticket. Deze treffer bracht Memphis zijn totaal voor Oranje op 37 en daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Dennis Bergkamp en Arjen Robben als vierde meest scorende speler in de historie van het Nederlands elftal.

Vleugels vervangen

Van Gaal koos vandaag zoals gezegd voor Malen en Danjuma op de vleugels. Beide aanvallers wisten niet echt te overtuigen. Malen werd bij rust gewisseld en Danjuma zo'n tien minuten voor tijd. Bergwijn en Lang vervingen hen. Kort na de wissel van Danjuma ging het helemaal mis voor Oranje.

Inzinking

Zo'n tien minuten voor het laatste fluitsignaal deed Montenegro wat terug. Ilija Vukotic omspeelde Justin Bijlow en kon zo binnenschuiven, waardoor het verschil nog maar één goal was met nog even te gaan. Vier minuten later werd het nog erger voor Oranje. Na een voorzet kon Nikola Vujnovic inkoppen: 2-2. Op deze manier glipte het WK-ticket bij de eerste poging bij Nederland uit de handen.