<
>

Oranje heeft WK-ticket voor het grijpen na misstap Noorwegen

Pro Shots

Het Nederlands elftal kan zich zaterdagavond bij winst op Montenegro al plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar in Qatar. Oranje dankt dat aan puntenverlies van concurrent Noorwegen, dat in Oslo niet wist te winnen van Letland: 0-0.

Nederland komt bij winst op Montenegro in Podgorica op 22 punten. Noorwegen heeft nu 18 punten. Turkije, dat met 6-0 van Gibraltar won, staat ook op 18 punten. De laatste speelronde is dinsdag. Nederland speelt dan in een lege Kuip tegen Noorwegen en Turkije gaat op bezoek bij Montenegro. Bij een gelijk aantal punten geeft het doelsaldo de doorslag. Turkije staat dankzij de ruime winst nu tweede met een doelsaldo van +10 en Noorwegen is derde met een doelsaldo van +9.

Noorwegen kon niet beschikken over sterspeler Erling Haaland. De aanvaller van Borussia Dortmund heeft een heupblessure. Zonder zijn inbreng moest het bij de Noren vooral komen van de creativiteit van Martin Ødegaard van Arsenal.

Letland zorgde al vroeg voor het eerste gevaar. Middenvelder Alvis Jaunzems schoot de bal in de 5e minuut net naast. Het duurde even voordat de Noren de eerste kans kregen. Kristian Thorstvedt miste het doel halverwege de eerste helft met een laag schot maar net. Thorstvedt was kort voor de rust opnieuw dichtbij, dit keer kopte hij de bal tegen de buitenkant van de paal.

Turkije profiteert optimaal

De Letten overleefden in de tweede helft een wat moeilijkere fase. Doelman Roberts Ozols, die een hoofdwond opliep, hield zijn elftal met meerdere goede reddingen op de been. Mohamed Elyounoussi leek de Noren in de 81e minuut alsnog naar de overwinning te schieten, maar de videoscheidsrechter zag dat hij buitenspel stond.

Turkije profiteerde optimaal van het puntenverlies en speelde na een rode kaart al vrij snel tegen tien man van Gibraltar. De Turken scoorden zowel voor als na de rust drie keer: 6-0. Halil Dervisoglu, oud-speler van onder meer Sparta Rotterdam en FC Twente, scoorde twee keer. Feyenoorder Orkun Kökcü deed de gehele wedstrijd mee bij Turkije.

In dit artikel is informatie van het ANP verwerkt.