<
>

Van Gaal baalt van lege Kuip: "Ik snap deze maatregel niet"

Na de persconferentie kan er meteen een streep door publiek bij de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen, waarin Oranje zich kan plaatsen voor het WK. Voor bondscoach Louis van Gaal een bittere pil.

"Ik vind hetzelfde als de KNVB naar buiten heeft gebracht. Met dat statement ben ik het volledig eens. Daarin benadrukken ze nog een keer dat ze veel geld hebben geïnvesteerd in de Corona-check. Wat op advies van de regering moest worden gedaan. Het RIVM heeft dat allemaal gecontroleerd. Ondanks dat het weinig coronagevallen heeft opgeleverd, gaat het zonder publiek beginnen. Ik begrijp wel dat corona veel belangrijker is dan voetbal, maar het is niet logisch nadenken. Als je dat eerst verplicht en het gaat goed, het is wetenschappelijk bevestigd, dus dan snap ik deze maatregel niet. Als je een maatregel neemt dan moet je dat controleren en handhaven. Dat is niet gebeurd in Nederland. Ik woon in Portugal. Daar is 98 procent gevaccineerd en er is bijna geen besmetting. Ziekenhuisbedden zijn heel minimaal voor corona. Dat is het gewoon", begon Van Gaal zijn persconferentie.

De bondscoach baalt dat het publiek er dinsdag niet bij kan zijn. "Het is natuurlijk een grote kans dat de verbondenheid van het Nederlandse volk, want in zo'n wedstrijd mocht Oranje winnen, dan geeft dat zoveel verbondenheid en geeft zoveel vreugde aan die mensen. Dat gaat nu verloren omdat het stadion leeg is. Kijk die spelers zijn wel gewend om voor een leeg stadion te voetballen. Ik denk dat die invloed niet zo groot is als we allemaal denken. Want de spelers moeten het gewoon uitvoeren. Maar met de steun van het publiek dan kan je altijd wat meer. Ik vind het heel jammer. We hebben het vanmiddag pas doorgekregen. Het feit dat je dit doet, ga je eraan wennen in je brein. Het is jammer, dat vindt iedereen. Het is zo zonde. Zeg dat wij van Noorwegen winnen: dan zijn we gekwalificeerd. Dat mooie moment haal je weg uit het stadion, ook voor de spelers. Het is triest."

De bondscoach zelf merkt dat het in Portugal wat dit betreft allemaal beter verloopt. "Ik heb al een beetje uitgelegd dat verschillende landen verschillende culturen hebben. En de Portugees is volgzaam. Dat is het grote verschil. De regels worden opgevolgd en er wordt gehandhaafd. Het is een heel ander volk dan het Nederlandse volk dat het denkt beter te weten. Ik denk het ook beter te weten, maar dan heb ik er verstand van. We gaan hier niet over politiek praten. We spelen tegen Montenegro. Dat is voor ons een hele belangrijke wedstrijd. Ik denk dat elk land zo'n hoge vaccinatiegraad had willen hebben. En Portugal heeft dat. Ik woon in dat paradijs."

Dan over de wedstrijd van zaterdag. Van Gaal heeft een fitte selectie en kan mijn zijn sterkste formatie starten. "Iedereen is fit. Ik moet iemand op de tribune zetten ja. Dat vind ik altijd heel jammer. Dat is altijd een moeilijke zaak, want de spirit in deze selectie is ongelofelijk hoog. Georginio Wijnaldum was ziek, maar die is hersteld. We hebben voor hem gezongen. Hij is heel fit en goed begonnen. Arnaut Danjuma geeft ook geen problemen aan, dus we hebben een fitte groep met 24 spelers."

Davy Klaassen is een van die 24. De middenvelder schoof ook aan op de persconferentie en vindt het jammer dat er geen publiek bij kan zijn. "Zonde, zeker zulke wedstrijden had je graag met publiek gespeeld. Het is niet zo dat we het niet gewend zijn. Het zal in het begin even wennen zijn bij de warming-up. Ik denk dat het geen probleem zal zijn, maar het is wel zonde. Ik ben een beetje gestopt met het allemaal te volgen en ik kan het ook niet volgen."