<
>

Cillessen: ''Ik ga niet vervelend worden, wat veel mensen over me denken''

Jasper Cillessen werd maandag alsnog opgeroepen voor de WK-kwalificatieduels met Montenegro (13 november) en Noorwegen (16 november). De 32-jarige sluitpost zat in eerste instantie niet bij de selectie van Oranje maar mocht zich - door ziekteverschijnselen van Joël Drommel - alsnog melden in Zeist. Volgens bondscoach Louis van Gaal geen uitverkiezing uit armoede: "Jasper Cillessen staat boven Joël Drommel in de hiërarchie."

Het betekent een terugkeer na een afwezigheid van vijf maanden. Cillessen zat niet meer bij het Nederlands elftal sinds hij eind mei. Toen liep hij vlak voor de voorbereiding op het EK een coronabesmetting op. De toenmalige bondscoach Frank de Boer liet de doelman van Valencia daarop buiten de EK-selectie, terwijl hij op tijd fit had kunnen zijn voor de eerste groepsduels. "Je wil er altijd bij zijn. Ik ben toen voor mezelf blijven trainen om fit te blijven voordat er iets gebeurde. Ik heb er nooit honderd procent begrip voor gehad, omdat ik er gewoon bij wilde zijn."

Tweede keeper
De Boer zei in de media dat Cillessen ‘niet het type’ was die als reservekeeper zou kunnen fungeren. "Ik ga niet vervelend worden, wat ook veel mensen over mij dachten." Cillessen was eerder in zijn carrière al tweede keeper bij Ajax, nota bene onder De Boer. Ook speelde hij lang tweede viool bij FC Barcelona achter Marc-André ter Stegen. Het heeft even geduurd totdat de doelman het gemiste EK een plekje heeft kunnen geven. "Ik was toen heel boos, maar nu weer vrolijk omdat ik er weer ben."

Aan de huidige bondscoach Louis van Gaal koestert Cillessen warme herinneringen. In 2014 haalde ze met elkaar een bronzen plak op het WK in Brazilië. "Ik ken de bondscoach en de staf goed. Ik weet wat ik aan ze heb en zij weten wat ze aan mij hebben. We hebben altijd goed contact gehouden. Ook tijdens en na mijn blessure, om te kijken wat mijn situatie was."

Tweede WK als doel
Op de persconferentie van dinsdag zei Van Gaal dat Cillessen op dit moment de derde doelman van Oranje is. "Maar dat staat niet vast. Het is aan mij om te laten zien wat ik nog steeds kan." Cillessen verscheen met een glimlach op zijn gezicht. "Ik wil bij de groep horen. Het blijft altijd een eer om voor je land uit te mogen komen. Het WK is het doel. Daar wil iedereen naartoe."