<
>

Van Gaal: "Cillessen is 3e keeper, maar kan rol op WK spelen"

Het Nederlands Elftal kan zich in de komende week plaatsen voor het WK 2022 in Qatar. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal heeft nog twee hordes richting het toernooi in het Midden-Oosten: zaterdag Montenegro en volgende week dinsdag Noorwegen. Twee gelijke spelen volstaan voor deelname aan de eindronde van eind volgend jaar in Qatar.

Cillessen nummer drie

Op de traditionele persconferentie voorafgaand aan de interlands ging Van Gaal in op zijn selectie. Meest opvallende naam is Jasper Cillessen, die door de vorige bondscoach Frank de Boer thuis werd gelaten voor het EK. Cillessen is de vervanger voor de zieke Joel Drommel. "Cillessen wist hoe laat het was. Het is fantastisch voor Cillessen dat Drommel ziek is. Hij kwam ook als eerste aan. Ik denk dat Cillessen in de pikorde boven Drommel zit, maar Cillessen was geblesseerd. Ik denk dat Cillessen heel veel kwaliteit heeft. Drommel is een keeper voor de toekomst. Daar kijk ik ook naar. Maar Cillessen kan een rol spelen op het WK. Op dit moment is Cillessen de nummer drie", aldus Van Gaal.

Opties rechtsbuiten

Steven Berghuis viel net als Drommel af voor de komende interlandperiode. Steven Bergwijn werd voor hem in de plaats opgeroepen. Eerder liet Van Gaal weten dat hij Berghuis eigenlijk de enige echte optie vindt voor de rechtsbuitenpositie, maar komt daar nu toch een beetje (al dan niet noodgedwongen) op terug. "Nu gaat er iemand anders rechtsbuiten spelen. De voorkeur van de spelers gaat dan even opzij. Ik zie Malen en Bergwijn nu ook als opties voor de rechterkant. Noa Lang niet." Om dan van systeem te veranderen zodat je geen rechtsbuiten hoeft te gebruiken is geen optie voor Van Gaal. "Ik kan geen ander systeem implementeren in een week."

Wel Rensch, geen Karsdorp

Devyne Rensch is de vervanger voor de geblesseerde Jurrien Timber. Opvallend, want Rensch speelt zelden bij Ajax. "Ik vind Rensch een logische opvolger. Karsdorp en Veltman zijn op dit moment geen opties. Let wel: op dit moment. Ik vind Rensch een groot talent. Het is niet des Van Gaals om iemand met weinig speeltijd op te roepen, maar ik wilde geen vreemde eend in de bijt bij de groep hebben."