<
>

Zomerse voltreffers: nieuwkomers blinken uit

Pro Shots

Feyenoord dendert door, Ajax laat het liggen en PSV staat er ‘gewoon’ goed voor. Daarnaast springen de prestaties van de promovendi in het oog. We maakten kennis met nieuwe namen en genoten van spelers die terugkeerden op de Nederlandse velden. Welke zomerse aankopen blonken uit in de afgelopen periode?

Als nieuwkomer wil je graag zo snel mogelijk een vaste plek binnen het elftal afdwingen. Een aantal Eredivisie-spelers dat afgelopen zomer van club wisselde, is daar met vlag en wimpel in geslaagd. Robin Pröpper, die de pikante overstap maakte van Almelo naar Enschede, stelt Ron Jans steevast als één van de eersten op. De stap van Milan van Ewijk van ADO Den Haag naar sc Heerenveen pakte eveneens goed uit. De rechtsback miste nog geen minuut dit seizoen. Dat geldt ook voor de doelmannen Peter Leeuwenburgh (FC Groningen), Warner Hahn (Go Ahead Eagles) en Kostas Lamprou (PEC Zwolle).

Til en Dessers zorgen voor aanvallende impuls

De hereniging van Feyenoord-trainer Arne Slot met de van Spartak Moskou-gehuurde Guus Til is een schot in de roos gebleken. Slot weet hoe hij Til in zijn kracht moet laten spelen. Als de meest aanvallende middenvelder van de drie betaalt de 23-jarige smaakmaker het vertrouwen van de trainer dubbel en dwars terug . Til is na twaalf speelronden met zeven treffers gedeeld topscorer in de Eredivisie.

Op de slotdag van de transfermarkt haalt Feyenoord nóg meer doelpunten in huis. Door het vertrek van Nicolai Jørgensen en Robert Bozeník moet er een nieuwe spits komen. Cyriel Dessers wordt vlak voor het verstrijken van de deadline vastgelegd op huurbasis. Een aankoop die met argusogen wordt bekeken, want Dessers werd weliswaar met 15 doelpunten topscorer van het afgebroken coronaseizoen, zijn tijd bij KRC Genk was niet erg succesvol. ‘Mr. 92’ – hij maakte vier keer de winnende in de 92ste minuut – is dit seizoen de speler die de minste minuten nodig heeft om tot een doelpunt te komen: 46.

Van Ewijk, de golfbreker op de rechterflank

Daryl Janmaat én Denzel Dumfries, twee rechtsbacks die via sc Heerenveen een transfer afdwongen naar de top van Nederland. Janmaat ging naar Feyenoord, Dumfries werd ingelijfd door PSV. Een pad dat Van Ewijk mogelijk in de toekomst ook bewandelt. Van Ewijk is namelijk één van de lichtpuntjes van Heerenveen, dat vooralsnog een moeizaam seizoen kent. Op de rechterflank dendert de 21-jarige Amsterdammer graag mee naar voren, maar staat hij verdedigend even goed zijn mannetje. Van Ewijk is na twaalf speelronden de speler met de meeste onderscheppingen.

Hahn en Lamprou verrichten meeste reddingen

De doelmannen van rivalen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle hebben het druk gehad. Hahn en Lamprou verrichten in het eerste deel van het seizoen evenveel reddingen: 46. Dat is het hoogste aantal van alle Eredivisie-keepers. Hahn blonk uit in een onvergetelijke wedstrijd tegen Ajax (0-0). Lamprou hield nog geen enkele keer de nul, incasseerde 22 tegentreffers, maar hoefde minder vaak te vissen dan Fortuna Sittard-keeper Yannick van Osch (25) en SC Cambuur-goalie Sonny Stevens (26).

Pasveer neemt de twijfel weg

De gemiddelde leeftijd van de Ajax-keepers is 30,7 jaar. Van het viertal maakten de oudsten de meeste minuten. Een heupblessure maakt na drie Eredivisie-wedstrijden een vroegtijdig einde aan het seizoen van de 39-jarige Maarten Stekelenburg. Remko Pasveer, zijn één jaar jongere vervanger, is dan de nieuwe nummer één. Een scenario waar de geboren Tukker ook geen rekening mee had gehouden na zijn komst afgelopen zomer. Pasveer moet de nodige scepsis overwinnen als hij onder de lat komt te staan. Inmiddels geniet hij het volledige vertrouwen van de kritische achterban. Hij stond pas één tegendoelpunt toe, hield acht keer de nul en heeft het hoogste reddingspercentage van alle Eredivisie-keepers na twaalf wedstrijden.